Новини Міжмор'я Польща

У Варшаві – демонстрація на захист судової реформи

У суботу в польській столиці зібралися на маніфестацію прихильники реформи судової системи, передає Польське радіо.

Демонстрація на захист судової реформи почалася опівдні перед будинком Конституційного трибуналу, тобто Конституційного суду Польщі. Її прихильники прибули з лозунгами: «Захистімо суверенітет Польщі» та «Каста – баста». Організаторами є Комітет «Солідарні» та активісти клубу видання «Gazeta Polska» з Польщі і закордону.

Лідер варшавського клубу молодих видання «Gazeta Polska» Матеуш Роєвський заявив, що учасникам маніфестації йдеться, зокрема, про захист незалежності суддів. За його словами, це – в широкому розумінні – в інтересі кожного громадянина: «Принципи суверенності, незалежності суддів. Ми хочемо, щоб суди були для нас, для людей, для громадян. Це ми є сувереном, а не суди,  тому такою важливою є участь у цій маніфестації. Ми хочемо, щоб суди судили швидко, справедливо, щоб не гралися в політику, бо, згідно з конституцією, судді мають бути аполітичними. (…) І цього вимагаємо перед Конституційним трибуналом».

Метою демонстрації є також схвалення дій президента Польщі Анджея Дуди, який підписав закон про реформу судової системи, та Конституційного трибуналу.

Related Posts