Аналітика Антиросійський фронт Експертна думка Новини Міжмор'я Польща

Анджей Дуда: Совєтська окупація була помстою за тріумф 1920 року

Президент Польщі Анджей Дуда написав у листі з нагоди Національного дня проклятих солдатів, що совєтська окупація була відповіддю за польський тріумф у 1920 році, передає Польське радіо.

У Музеї проклятих солдатів та політичних в’язнів Польської народної республіки відбулися урочисті заходи з нагоди Національного дня проклятих солдатів. У вітальному листі, який зачитав міністр Анджей Дера, Анджей Дуда зауважив, що помста більшовиків була поділена на два етапи:

«Агресія 17 вересня 1939 року і окупація східних земель, катинський злочин і масові заслання були першим етапом помсти більшовиків за поразку і упокорення 1920 року. Другий етап настав разом з новим приходом Совєтів на довоєнні території Речі Посполитої у січні 1944 року. Репресій зазнали не лише офіцерські кадри та еліта, а весь народ».

Як написав Анджей Дуда, «зі спротиву щодо нового поневолення народилося незалежне підпілля, учасникам якого ми сьогодні віддаємо шану, як героям вільної, незалежної, суверенної Польщі». У листі він нагадав, що комуністичні репресії були жахливі і масові:

«Комуністичний режим жорстоко знищив цей опір. Він знищив підпільний рух за допомогою інтриг і зради, слідкування та шантажу проти партизантських підрозділів, висилаючи танки та авіацію. По-зрадницьки вбив, засудив до смертної кари та довголітнього сидіння за ґратами тисячі польських патріотів. Цей рижим також хотів знищити пам’ять про них, так само, як нищив пам’ять про тріумф 1920 року»

«Ми, поляки, однак зберегли пам’ять про те, хто в нашій історії заслужив на шану і прославу, а хто на засудження, хто був відданим патріотом для вітчизни, а хто – супротивником. Я вважаю це великою заслугою для нашої національної пам’яті та зміцнення патріотизму поляків, що, завдяки вашій роботі, добро, велич, відвага, вірність, шляхетність виявились не лише піднесеними цінностями, але й привабливими і просто модними», – написав президент Анджей Дуда.

Related Posts