Балтія Новини Міжмор'я Польща

Співпраця Естонії з Польщею було складним, Варшава порушила обіцянки

Співпраця Естонії з Польщею було складним, оскільки Варшава порушила дану обіцянку, що бажаючим повернутися на батьківщину жителям Естонії дозволять проїхати по території Польщі, повідомляє Delfi.

За словами Рейнсалу, Польща поставила у складне становище і естонську державу, яку довелося шукати нові варіанти допомоги громадянам.

“Ми працювали весь тиждеень над тим, щоб домогтися можливості створити гуманітарний конвой. У неділю вночі польська держава офіційно повідомила, що в понеділок конвой можна буде створити, і попросило всі три (Балтійські) країни надати список своїх громадян. І тому ми виступили з відкритим закликом, щоб наші громадяни, які перебувають на кордоні, повідомили про себе, щоб ми змогли представити польській владі ці списки. На жаль, в понеділок Польща відмовилася від своїх слів. Польща послалася – і це, схоже, і було причиною – на інтереси здоров’я свого населення і скасувала можливість проїзду приватних автомобілів “, – сказав Рейнсалу в” Першій студії “.

За словами Рейнсалу, можливість проїзду Естонії, Латвії та Литві підтвердило МВС Польщі, також на цю тему відбулася розмова з главою МЗС Польщі, але все це виявилося в кінцевому рахунку марним.

“Поточна ситуація дійсно показала, що співпраця з Польщею була, чесно кажучи, складною. Президент Німеччини минулої ночі також подзвонив президенту Польщі в зв’язку із сформованою на польсько-німецькому кордоні”, – сказав Рейнсалу.

Зрештою Польща впустила на свою територію лише автобуси – великі рейсові автобуси та мікроавтобуси.

“Частина людей за порадою Міністерства закордонних справ попрямувала в бік Данії, ми досягли угоди з Данією, що вона дозволить громадянам Естонії транзит в напрямку Швеції. Частина людей пішла в іншому напрямку, повернувши назад з кордону. Частина людей чекають в порту на півночі Німеччини судно , що мало прийти сьогодні, але відправлення якого було відкладено, воно повинне було відправитися в Клайпеду. Частина людей чекає можливості, яку ми змогли розробити у співпраці з Tallink – завтра ввечері о 23.55 паром (Romantika компа ії Tallink) повинен відправитися, забрати наших людей і відправитися в Ригу “, – сказав Рейнсалу.

Related Posts