Новини Міжмор'я Польща

У Польщі пропонують продовжити президентський термін Дуди, щоб не проводити вибори

Польська партія Porozumienie (“Згода), яка є молодшим партнером “Права і справедливості” по керівній коаліції, проти проведення виборів 10 травня, її лідер Ярослав Говін пропонує продовжити строк чинного президента.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Після ультиматуму  голови ПіС Ярослава Качинського для віцепрем’єра Ярослава Говіна: або він підтримає вибори поштою 10 травня, або його міністри прощаються з урядом – голова “Згоди” представив свою останню пропозицію щодо терміну президентських виборів.

Він ще раз повторив, що не підтримає президентські вибори в заплановану дату 10 травня.

Натомість Говін виступає за внесення змін до Конституції і продовження терміну повноважень президента до семи років.

Керівництво правлячої партії розглядає цю пропозицію, але поки не прийняла остаточного рішення. Ярослав Качинський, а слідом за ним і представники уряду весь час повторюють: вибори 10 травня можливі. 

У дискусіях між ПіС і “Згодою”  також звучала пропозиція про короткочасне введення надзвичайного стану і проведення президентських виборів у серпні.

Ярослав Качинський, як і раніше, вважає, що підстав для введення надзвичайного стану немає, адже тільки тоді за Конституцією можна буде перенести президентські вибори. “Умов наразі немає, тому відповідно до Конституції, немає можливості відкласти президентські вибори”, – сказав він у п’ятницю вранці в ефірі Польського радіо.

На думку Качинського, перенести вибори на рік було б абсолютно незаконно, це було б зрадою Конституції.

Він додав, що сподівається, що “Ярослав Говін піде разом з табором, до якого він належить і завдяки якому виконує високу державну функцію”.

“Право і справедливість” продовжує наполягати на змінах у виборче законодавство, які б дозволили всім дорослим полякам голосування на президентських виборах поштою.

Related Posts