Під приводом пандемії коронавірусу, РФ здійснює наполегливі спроби позбутися санкцій і сподівається вийти “сухою з води” після вчинених міжнародних  злочинів.

Коронавірусні інтриги

В розпал пандемії Covid-19 РФ запропонувала Генеральній Асамблеї ООН прийняти так звану «Декларацію про солідарність» в боротьбі з коронавірусом, в якій, прикриваючись гуманістичними ідеалами, пропонує країнам-членам відмовитися від міжнародних санкцій, якщо вони введені не під егідою Ради Безпеки ООН. Зокрема, у декларації, запропонованій Росією, йдеться: «Зобов’язуємося протистояти глобальним викликам на основі добросусідства, утримуватися від підвищення торговельних бар’єрів, накладення нових експортних обмежень або здійснення протекціоністських і дискримінаційних заходів, що не відповідають правилам СОТ, а також не застосовувати жодних односторонніх примусових заходів, що вживаються без мандату Ради Безпеки ООН». Останній пункт російські маніпулятори підсовують Організації Об’єднаних Націй не випадково, адже в Раді Безпеки ООН РФ має право вето, і не пропустить жодного невигідного для себе рішення.

Одночасно, російський диктатор Путін запропонував запровадити мораторій на санкції щодо торгівлі товарами першої необхідності, пояснивши це боротьбою з пандемією коронавірусу. Хоча, зрештою, такі політичні маніпуляції Кремля  під час пандемії не стали несподіванкою, адже українські дипломати передбачали, що РФ скористається важкою ситуацією у світі для відбілювання своєї агресивної політики.

Несподівано, схожу до кремлівської ініціативу подав і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який заявив, що лідери світової “двадцятки” повинні  зняти санкції, які заважають доставці продовольства і медичної допомоги до держав, які цього потребують. “Я закликаю до скасування санкцій, запроваджених стосовно країн, щоб забезпечити їм доступ до продовольства, основних медичних товарів і медичної допомоги в боротьбі з COVID-19. Це час для солідарності, а не для ізолювання”,  – заявив у листі генсек.

Природно, що генеральний секретар поважної міжнародної організації турбується про становище населення у ізольованих країнах. Проте не варто забувати й того, що уряди диктаторських держав не стільки переймаються своїм населенням, з якого вони щодня знущаються, скільки прагнуть використати глобальну епідемію для того, щоб вийти “сухими з води” після вчинених міжнародних злочинів. Путінський режим очікує вчергове зіграти на гуманістичних та демократичних почуттях світової спільноти, як Москва вже неодноразово вчиняла раніше, і під час загального лиха, вислизнути від відповідальності за анексію Криму та агресію на Донбасі.

Чому Росії ніхто не вірить?

Українські дипломати закликали міжнародні структури протидіяти кремлівським пандемічним інтригам і наголошують, що санкції проти РФ були введені не через коронавірус, а через грубе порушення Статуту ООН та інших норм міжнародного права. Зокрема, постійний представник України при ООН Сергій Кислиця підкреслив, що санкції “ніяк не обмежують гуманітарну допомогу, за яку так розхвилювалися в Кремлі”, і можуть бути скасовані лише за умови припинення протиправних дій РФ.

Український дипломат переконаний, що російська декларація нагадує «політичні маніпуляції в їх ганебному вигляді», коли Москва прагне реалізувати свій «шкурний інтерес» за рахунок спільної біди. Де-факто, весь текст російської “гуманітарної” декларації про взаємодопомогу всіх країн світу, потрібен лише для одного єдиного пункту  – скасування санкцій з РФ. При цьому, декілька десятків країн, в тому числі Україна, ще перед російською спробою ошукати міжнародну спільноту, подали до Генасамблеї ООН проєкт адекватної резолюції про світову солідарність під час пандемії, без можливостей для диктаторських режимів уникнути відповідальності за свої злочини.

Сергій Кислиця навіть підкреслив, що дії російської дипломатії є просто «незграбними». А колишній надзвичайний і повноважний посол України в Туреччині Сергій Корсунський вважає, що Кремль буде використовувати пандемію коронавірусу не тільки для зняття міжнародних санкцій, але й для просування визнання Криму частиною РФ.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба налагодив діалог з представниками європейської спільноти щодо спекулятивності російської дипломатії відносно пандемії коронавірусу під прикриттям гуманітарних цілей. Зокрема, Кулеба попередив главу МЗС Данії про російські маніпуляції пандемією коронавірусу заради зняття санкцій і попросив донести це застереження до інших колег у країнах ЄС. “Це маніпуляція, бо ЄС запровадив санкції не через коронавірус, а через агресію Росію проти України. Відповідно, вони можуть бути пов’язані виключно з виконанням Росією своїх зобов’язань у контексті мирного врегулювання та деокупації українських територій Донбасу та Криму”, – наголосив глава українського МЗС. Подібну позицію зайняв і Володимир Зеленський, який також закликав міжнародну спільноту не відмовлятися від санкцій доки Москва не розпочне реальних кроків деокупації українського Донбасу.

Показово, що росіянам наразі не вдалося обманути світове співтовариство, а спробам РФ уникнути відповідальності протидіють представники низки демократичних країн. Зокрема, депутати Європарламенту звернулися до керівництва Євросоюзу із заявою на ім’я президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн із закликом не знімати санкції з Росії через пандемію. Згідно зі спільною позицією ЄС та України, антиросійські санкції повинні продовжуватися до повного відновлення територіальної цілісності України. Ні США, ні країни ЄС не збираються підтримувати російські “гуманітарні” ініціативи, а всі намагання Москви у цьому напрямку зазнають фіаско.

Проте найгірше, що путінський режим не цурається навіть найцинічніших методів, щоб уникнути відповідальності за свої злочини. Теперішня позиція РФ на міжнародній арені нагадує відому історію про малолітнього злочинця, який вбив своїх батьків і просив суд про помилування на тій підставі, що він сирота.

Автор: Валерій Майданюк

Related Posts