Антиросійський фронт Інші Позиція Польща Про Україну

Польща вшановує 80-ту річницю розстрілів в Катині

8 квітня 1940 року  радянські каральні органи НКВС розпочали ліквідацію  польських військовополонених у Катинському лісі під Смоленськом. Це сталося після того, як у вересні 1939 року, радянська армія окупувала східну частину Польщі, а у радянський полон потрапило близько 250 тис. польських вояків і офіцерів, а також службовців прикордонних військ та поліції. Враховуючи, що таку чималу кількість полонених радянські комуністи спочатку не знали, де утримувати, половину польських військових  після роззброєння відпустили додому. Решта полонених розмістили у 8 таборах НКВС. А близько 40 тисяч польських полонених за домовленістю про обмін, передали гітлерівцям.  Німеччина взамін передала більшовикам  захоплених у полон польських військовослужбовців, які мали білоруське та українську походження, як жителів територій, які відійшли до Радянського Союзу

В березні 1940 р. Політбюро ЦК ВКП(б) прийняло рішення про розстріл 14 700 польських офіцерів та службовців. Розстріляли також 11 тисяч в’язнів, які перебували у в’язницях  західної частини України та Білорусі,  і яких радянська влада трактувала як “членів різних контрреволюційних шпигунських і диверсійних організацій, колишніх поміщиків, фабрикантів, чиновників і перебіжчиків”. Ініціатором такого рішення стала доповідна Наркома внутрішніх справ СРСР Л. Берії Сталіну, в якій було  зазначено, що ” всі вони є закоренілими, невиправними ворогами радянської влади”. Найбільше полонених було розстріляно в Катинському лісі під Смоленськом. Одночасно комуністи розстрілювали поляків у тюрмах Харкова, Києва, Херсона,  західних областей України та Білорусі. Загалом тут було знищено 7 305 осіб. Декілька сотень польських військових перевели до іншого табору у Вологодській області, а наприкінці серпня 1941 р. їх передали для формування Польської армії в СРСР.  Сім’ї репресованих радянські комуністи депортували до  Казахстану.

В історії цей радянський злочин проти людства став відомий як “Катинська трагедія”, яка вважається однією з найбільш сумних пам’ятних історичних подій в історії Польщі. Москва тривалий час намагалася сфальшувати історію і видати власний злочин у Катині за дії німецьких військ, однак у на початку 1990-их років комуністи нарешті визнали свою вину за злочин. Але російська відвертість тривала недовго і сучасна путінська Росія розпочала відбілювання ролі Сталіна, а деякі пропутінські діячі та організації навіть виправдовують необхідність сталінських репресій.

Related Posts