Аналітика Балтія Експертна думка Новини Міжмор'я

Експерт пояснив, чому збільшення держборгу не потопить Латвію

Держскарбниця Латвії зайняла на міжнародних фінансових ринках 1,5 млрд євро, які призначені для пом’якшення наслідків кризи через Covid-19. У багатьох викликає стурбованість, як борг буде повернений і чи не доведеться знову вводити заходи консолідації, як після кризи 2008 року, передає Delfi.lv


Експерти запевняють, що зараз ситуація зовсім інша, починаючи вже з того, що відрізняються причини кризи і макроекономічні показники країни. Керівник управління монетарної політики Банку Латвії Улдіс Руткасте нагадує, що в 2008 році Латвія ще не була країною єврозони, існували великі побоювання з приводу стабільності лата і запозичувати кошти на міжнародних ринках можна було тільки під дуже високі відсотки.

Зараз, коли Латвія в єврозоні, вона без зусиль може займати на міжнародних фінансових ринках, при цьому під процентну ставку, яка дуже близька до нуля. Як зазначає Держскарбниця, облігації Латвії придбали інвестори в основному з європейських країн, які керують активами і банки з Німеччини, Австрії, Франції, Великобританії та Скандинавії. Загальний попит інвесторів на облігації перевищив 1,4 млрд євро.

В даний час бюджет держави більше збалансований, ніж під час минулої кризи, країна весь цей час не витрачала безвідповідально і не жила невідповідно до своїх достатків, тому абсолютно інша ситуація буде і з поверненням боргу, зазначає Руткасте.

Related Posts