Антиросійський фронт Грузія/Вірменія Інші Молдова/Румунія Позиція Польща Про Україну Співробітництво Християнська Європа

Саміт Східного партнерства перенесуть на друге півріччя 2020 року

Видання “Інтерфакс-Україна” з посиланням на високопоставленого європейського чиновника, повідомило, що саміт Східного партнерства, який раніше було заплановано на червень цього року, буде перенесено на другу половину 2020 року.

“Що стосується саміту Східного партнерства, то він повинен був відбутися під час президентства Хорватії. Але цього не станеться. Ми подивимося, чи буде можливим провести саміт в живому форматі в другій половині року” – зазначило джерело.

Саміт було заплановано на 18 червня у Брюсселі. До цього була інформація, що саміт Східного партнерства може відбутися у форматі відео-конференції, однак ефективнішим варіантом, очевидно, було обрано перенесення дипломатичної зустрічі. Саме на цьогорічному саміті Східного партнерства Україна пропонувала підписати Угоду про спільний авіаційний простір з Європейським Союзом.

Нагадаємо, що Східне партнерство стало проектом політики Європейського Союзу, який має на меті зміцнення стосунків зі східними сусідами ЄС і є втіленням європейської політики сусідства. Сама ініціатива Східного партнерства була запропонована Польщею за підтримки Швеції у 2008 році на Раді ЄС. Дипломатична ініціатива передбачала участь 6 країн Східної Європи — України, Молдови, Білорусі, Грузії, Вірменії та Азербайджану.

Основними сферами зміцнення співпраці Східного партнерства стали: робота над Угодою про асоціацію, інтеграція з економіками країн ЄС, що передбачає зближення українського законодавства з законодавством ЄС; створення економічного союзу між учасниками проекту Східного партнерства; співпраця у боротьбі з корупцією, організованою злочинністю, нелегальною міграцією; реалізація програм, що спрямовані на подолання економічної та соціальної нерівності. А також спільна реалізація програм охорони кордонів, допомоги у ліквідації наслідків стихійних лих та підвищення енергетичної ефективності й відновлюваних джерел енергії.

Related Posts