Новини Міжмор'я Польща

У Польщі вважають, що традиційні вибори можливі найраніше за два роки

За словами міністра здоров’я Польщі, безпечні вибори у трдиаційні формі можливі будуть щонайменше за 2 роки, тому він рекомендує голосування поштою

Безпечні, традиційні вибори у Польщі будуть можливими найраніше за два роки. Якщо політичні партії не підтримають таку формулу, то єдиною безпечною формою є кореспонденційні вибори. Про це у п’ятницю заявив міністр здоров’я Польщі Лукаш Шумовський. Він наголосив, що може рекомендувати тільки таку форму, передає Польське радіо.

Під час пресконференції Шумовський повідомив про направлення прем’єру Матеушу Моравєцькому рекомендацій щодо проведення президентських виборів. Очільник Міністерства здоров’я сказав, що «епідемія коронавірусу буде супроводжувати нас у найближчі місяці, ймовірно до півтора року, поки не з’виться вакцина».

«Відповідно до усіх даних різних груп, котрі вивчають та аналізують ситуацію, вакцина може бути створена найраніше протягом кільканадцяти місяців», – додав він.

У зв’язку з цим, на його погляд, проведення у Польщі безпечних виборів президента у традиційній формі, коли усі йдуть до урн і зустрічаються у виборчих дільницях, буде можливою найраніше за два роки.

«І такою є моя рекомендація. Якщо політичні партії не підтримують таку формулу, таке рішення, тоді єдиною безпечною формою безпечного проведення виборів президента є кореспонденційні вибори (вибори поштою)», – наголосив Шумовський. Він пояснив, шо такі вибори «мінімізують контакти між людьми і ризик, пов’язаний із передаванням вірусу».

Додамо, що у п’ятницю під час сесії запитань та відповідей (Q&A) у Facebook, президента Польщі Анджея Дуду запитали про його думку у справі пропозиції ексвіце-прем’єра, міністра науки та вищої освіти, лідера Порозуміння Ярослава Ґовіна, який нещодавно подав у відставку. Він запропонував змінити конституцію, ввівши одну, 7-річну каденцію президента. Це означало би подовження терміну перебування на посаді чинного президента на два роки, але без можливості переобрання.

Президент Польщі Анджей Дуда сказав, що якби польський парламент вирішив змінити Конституцію та ввести таке рішення, він не опиратиметься його волі. Політик зауважив, що є країни, де є одна, 7-річна каденція президента і це не «новина у світі».

Related Posts