Новини Міжмор'я Польща

Газогін Baltic Pipe має всі дозволи для початку будівництва

Один зі стратегічних енергетичних проєктів, покликаний зменшити газову залежність від Росії, одержав усі необхідні дозволи, аби почати побудову газогону як на суші, так і у морській акваторії Польщі 

Газогін Baltic Pipe одержав повний комплект дозволів на будівництво. Польська компанія – газовий оператор Gaz-System S.A. – повідомила у четвер про завершення етапу отримання дозволів для цього проєкту, передає Польське радіо.

Ця стратегічна газомагістраль має сполучити польську та данську газотранспортні системи, завдяки чому до Польщі буде надходити газ із норвезького континентального шельфу.

У середу західнопоморський воєвода видав дозвіл на побудову морської ділянки газогону Baltic Pipe у Польщі. «Одержання цього дозволу означає, що Gaz-System може почати будівництво всіх газопроводів та об’єктів Baltic Pipe у Польщі, як у морі, так і на суші. Невдовзі ми теж підпишемо контракт на виконання будівельно-монтажних робіт для морського газогону», – сказав президент компанії Томаш Стемпєнь.

У повідомленні Gaz-System наголошено, що частину майбутнього газогону спорудять сучасною технологію мікротунелювання, тобто приблизно 600 метрів труби прокладуть під береговою лінією. Підкреслено, що заявки цьому методу морський берег, а також пояс дюн і прибережна скеля, залишаться недоторканими.

Очікується, що будівництво морської частини Baltic Pipe розпочнеться цього року, а завершиться за два роки. Здати в експлуатацію цей газогін мають 1 жовтня 2022 року.

Газогін Baltic Pipe – це ще одна інвестиція, що є частиною політики енергетичної безпеки Польщі та регіону, завдяки якій Варшава поступово зменшує газову залежність від російського монополіста.

Baltic Pipe буде транспортувати 10 млрд кубометрів газу щороку до Польщі та 3 млрд кубометрів блакитного палива з Польщі до Данії.

Related Posts