Новини Міжмор'я Польща США

Удар спецслужб Путіна в Академію воєнного мистецтва і взаємини Польща-США

У Варшаві Росію звинуватили у проведенні складної дезінформаційної операції проти Польщі – здійснено гакерську атаку на Академію воєнного мистецтва з використанням фейкових повідомлень, передає Польське радіо.

Польща стала ціллю складної дезінформаційної операції, що збігається з діями Росії. Про це у четвер заявив речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин після гакерської атаки на веб-сайт Академії воєнного мистецтва. Справу вивчають відповідні служби, – додав він.

Жарин зазначив, що напад був здійснений у сфері військової політики Польщі та польсько-американських відносин, а спеціальні служби аналізують ці дії.

Речник повідомив, що автори гакерського нападу замінили одну із публікацій, розмістивши на інтернет-сторінці Академії воєнного мистецтва підроблений лист коменданта, що своїм змістом вражає польсько-американські військові відносини. Лист закликав солдатів до бунту проти «окупаційних сил» зі США.

«Зміст копіював основні лейтмотиви, що постійно піднімаються російською пропагандою проти Польщі та США», – зазначив Жарин.

Черговим етапом акції було розсилання електронного листа з проханням направити ці фальшиві тези ректора військового вишу у Польщі до міжнародних установ, наприклад, філій у НАТО та у самій Польщі. «Для цих дій використовували службову електронну адреса ексдепутата Громадянської платформи, а також, ймовірно, захоплену адресу одного з американських журналістів», – повідомив речник.

Крім цих дій, нібито унаслідок них, на англомовному інтернет-порталі з’явилася стаття, що описує підроблений лист коменданта польської Академії. «Портал відомий постійною російською дезінформаційною діяльністю», – наголосив Жарин.

«Водночас публікацію на цю тему поміщено на порталах lewy.pl і prawy.pl – на обох порталах замінено попередні статті», – розповів Жарин. Такст на цю тему з’явився також у соціальних мережах та на порталі podlasie24.pl, що раніше публікував дезінформаційні матеріали, – зазначив він.

За словами речника міністра-координатора спецслужб, цілями цих дій був розвиток інформаційного хаосу, дестабілізація польсько-американських відносин та відносин Польща-НАТО і послаблення морального духу солдатів Війська польського та американських військових, котрі перебувають у Польщі.

Як наголосив Станіслав Жарин, автори нападів хотіли теж підірвати довіру до командування Війська польського та дестабілізувати польську оборонну політику, а також підсилити антиамериканські настрої у Польщі та випробувати суспільну реакцію на антиамериканські тези.

«Викрита дезінформаційна операція збігається з деінформаційною діяльністю Російської Федерації проти Польщі», – підкреслив Станіслав Жарин і запевнив, що цю справу вивчають відповідні служби.

Нагадаємо, речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин розповів про значне посилення дезінфорамційних операцій Росії проти Польщі у добу пандемії.

Нагадаємо також, що у Литві повідомили про черговий акт дезінформації, спрямований проти НАТО. Там у вівторок Міністерство оборони Литви отримало електронне повідомлення, яке нібито було надіслане від імені генерального секретаря НАТО, про рішення щодо виведення сил Північноатлантичного альянсу з Литви.

Related Posts