Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Позиція Про Україну

Російська агресія буде в центрі головування України у Форумі ОБСЄ – Кулеба

Під час головування України у Форумі безпекового співробітництва (ФБС) ОБСЄ особливу увагу буде приділено триваючій російській агресії проти України, включно з мілітаризацією у Чорноморському та Азовському регіонах.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час виступу на онлайн-сесії з нагоди початку Українського головування у ФБС ОБСЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Україна буде головувати на Форумі у складний період: в умовах триваючої російської агресії проти моєї країни та в час глобальної пандемії коронавірусу. Це – епоха великих змін”, – зазначив міністр.

За його словами, Україна продовжуватиме шукати можливості конструктивного реагування, вважаючи ОБСЄ важливою платформою для діалогу. “Унікальна концепція всеохоплючого підходу безпеки є особливо важливою зараз, коли ми стикнулися з безпрецедентною гібридною загрозою, обмеженнями, економічною кризою та глибокими перетвореннями у повсякденному житті”, – заявив Кулеба.

Глава МЗС України наголосив, що ситуація в регіоні ОБСЄ характеризується навмисним і грубим порушенням спільних принципів і зобов’язань однією державою-учасницею, тому важливим є відновлення виконання цих зобов’язань та кроки для відновлення довіри і стабільності в регіоні.

Кулеба підкреслив, що Україна високо цінує внесок Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні у мирне врегулювання міжнародного конфлікту на Донбасі. “Україна переконана, що військо-політичні аспекти цього конфлікту повинні залишатися в центрі уваги Форуму”, – наголосив він.

Під час головування України у ФБС ОБСЄ окрему дискусію заплановано приділити складній безпековій ситуації у Чорноморському та Азовському регіоні, яка “супроводжується триваючою мілітаризацією та перешкоджанням вільній міжнародній навігації”.

“Наступне пріоритетне питання – глобальна пандемія коронавірусу та її вплив на збройні сили і роль останніх у сприянні боротьбі уряду з цією загрозою. Ми повинні розглянути можливі впливи таких кроків на втілення заходів з довіри та безпеки”, – заявив Кулеба.

Крім того, Україна буде уважно слідкувати за гібридними загрозами та їх можливим зв’язком із сучасними методами ведення війни. Ще одне важливе питання, увагу якому планує приділити Українське головування у ФБС – діяльність приватних військових компаній.

“Віденський документ залишається одним із стовпів європейської архітектури безпеки. Його модернізація вже давно назріла, враховуючи швидкі технологічні прориви у військовій сфері та брак ефективного актуального механізму скорочення ризиків і протидії інцидентам”, – повідомив український міністр про інший пріоритет.

Також під час головування України у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ велику увагу буде приділено і проведенню раптових військових навчань біля кордонів держав-учасниць та низці інших питань у рамках мандату Форуму, зокрема, легких озброєнь та стрілецької зброї, виконання резолюцій РБ ООН 1540 (нерозповсюдження зброї масового знищення) та 1325 (роль жінок у питаннях миру та безпеки).

Як повідомляв Укрінформ, 20 квітня Україна перебрала від Туреччини чотиримісячне головування у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ. Україна є першою країною, яка головує у Форумі в онлайн режимі, з урахуванням ситуації, пов’язаної з пандемією коронавірусу COVID-19.

Related Posts