Новини Міжмор'я Польща

Лідери ЄС мають намір підтвердити європейську перспективу для Західних Балкан на відеосаміті

Польща є серед групи прихильників прийняття Західних Балкан до ЄС. Варшава вважає, що це важливо для безпеки та розширення впливу ЄС в регіоні, за який конкурують також Росія і Китай, перендає Польське радіо.

Сьогодні, 6 травня, в другій половині дня відбудеться саміт ЄС-Західні Балкани у формі відеоконференції. Участь у зустрічі братимуть лідери 27 країн Співтовариства та Албанії, Боснії і Герцеговини, Чорногорії, Північної Македонії, Косово та Сербії.

Спочатку планувалося, що саміт триватиме два дні і відбудеться в Загребі, адже Хорватія у цьому півріччі очолює роботу Європейського Союзу, проте через пандемію коронавірусу формат зустрічі змінено.

Лідери ЄС мають заявити про подальшу підтримку реформ у Західних Балканах та підтвердити європейську перспективу для країн регіону. Не буде, натомість, переговорів щодо подальшого розширення ЄС. Один із високопосадовців, який готував саміт, пояснив, що процес розширення не припинено, але зараз Спільнота зосереджується на боротьбі з коронавірусом.

Однак ще до кризи розмови про подальше розширення ЄС не йшли так, як дехто очікував. Серед групи прихильників прийняття Західних Балкан до ЄС є, зокрема, Польща, яка підкреслює, що йдеться про безпеку та розширення впливу ЄС в регіоні, за який конкурують також Росія і Китай.

На думку деяких дипломатів та експертів, відсутність чіткого сигналу Євросоюзу для країн західних Балкан може змусити їх повернутися у бік Москви та Пекіну.

Related Posts