Антиросійський фронт Балтія Інші Позиція Польща

Російський монополіст намагається оскаржити зниження ціни газу для Польщі

Російська компанія “Газпром” подала апеляцію на рішення Стокгольмського суду щодо зниження ціни на поставлений до Польщі природний газ.

Про це повідомляє УНН з посиланням на ТАСС.

“Правління PGNiG повідомляє, що 2 червня 2020 року воно отримало інформацію про подання “Газпромом” в Стокгольмський апеляційний суд позову про скасування остаточного рішення від 30 березня 2020 року, винесеного Арбітражним судом у Стокгольмі в рамках арбітражного розгляду, порушеного PGNiG проти “Газпрому” щодо зниження контрактної ціни на газ, що поставляється “Газпромом” відповідно до угоди купівлі – продажу природного газу в Республіку Польща від 25 вересня 1996 (“Ямальський договір”)”, – повідомили в пресі.

Зокрема, з’явилася інформація, що повідомлення про подачу позову було отримано компанією від Стокгольмського апеляційного суду. “Зміст позову компанії невідомий, і він ще не був офіційно переданий PGNiG. На думку компанії, немає ніяких підстав вимагати скасування остаточного рішення від 30 березня 2020 року. Після офіційної доставки копії позову компанія прийме рішення щодо подальших кроків у цій справі”, – зазначено в офіційній заяві .

Раніше, Польща звинуватила російського монополіста в завищенні ціни на газ та в зловживанні монопольним становищем на ринку. У Варшаві впевнені, що російська компанія не виконує рішення Стокгольмського арбітражу, який постановив знизити ціну на газ для Польщі.

Раніше польська енергетична компанія PGNiG звернулася до “Газпрому” з вимогою перерахувати ціни на газ, поставлений в останні тижні, проте не отримала відповіді з РФ. «Це є грубим порушенням умов Ямальського контракту, оскільки на момент оголошення рішення арбітражного трибуналу нова формула ціноутворення автоматично стала частиною контракту», – наголошують в польській корпорації.

Водночас, Польща продовжує інтенсивно шукати альтернативу російському газу, розробляючи нові маршрути поставки газу з терміналу СПГ в Свіноуйсцю та “Балтійським газопроводом” з Норвегії та Данії.

Related Posts