Балтія Інші Новини Міжмор'я Позиція Співробітництво

В Естонії відзначають День перемоги

23 червня в Естонській республіці  традиційно відзначають День перемоги у Визвольній війні 1918-1920 років.

Національне свято прийнято відзначати парадом сил самооборони Кайтселійт. Кайтселійт – добровільне воєнізоване формування, яке разом зі збройними силами Естонії входить до складу Сил оборони Естонії. Чисельність Кайтселійту – близько 43 тисяч  особового складу.

За традицією в цей день кожен рік в різних містах Естонії відбувається парад збройних сил під командуванням президента країни, а також урочисте підняття державного прапора республіки.Також існує традиція урочистого запалення церемоніального вогню президентом.

Від цього вогню «полум’я незалежності» поширюється по всій країні запалюючи безліч інших багать в інших містах. Згідно з естонськими законами протягом двох днів святкування дня перемоги на урядових будівлях повинні висіти національні символи Естонської Республіки.

В лютому 1934 року парламент країни Рійгікогу прийняв постанову про оголошення 23 червня національним святом, для увічнення перемоги й героїзму естонських та латвійських вояків та вшанування їх пам’яті.

Естонське національне свято “День перемоги у Визвольній війні” відзначалося як державне з 1934 року, однак було скасоване в період радянської окупації. Вшанування знакової події історії Естонії було відновленно з 1991 року, вже після здобуття незалежності.

Цього дня святкується річниця перемоги естонської армії, в яку тоді входили також латиські підрозділи, над німецьким Балтійським ландесвером і звільнення міста Цесіса від німецьких військ у червні 1919 року. Після перемоги в Венденській битві 23 червня 1919 року, естонський генерал-майор Ернест Пиддер наказав у звільнених містах вивісити прапори Естонії, а військовим гарнізонам провести урочисті паради.

Related Posts