Антиросійський фронт Балтія Інші Позиція Співробітництво

Латвія заборонила сім російських пропагандистських телеканалів

Національна рада Латвії щодо електронних ЗМІ (NEPLP) прийняла рішення заборонити трансляцію на території країни семи російських телеканалів, які належать до групи RT, яка раніше функціонувала під брендом Russia Today. Як пояснили у NEPLP, це було необхідно, оскільки ці телеканали “знаходяться під фактичним контролем і одноосібним наглядом” російського пропагандиста Дмитра Кисельова, який перебуває під санкціями Європейського Союзу.

Зокрема заборонено трансляцію телеканалів “RT”, “RT HD”, “RT Arabic”, “RT Spanish”, “RT Documentary HD”, “RT Documentary”, “RT TV”, які, за даними доповіді латвійських спецслужб, є найбільш впливовими телеканалами, через які здійснюється російська пропаганда в країнах Європи.

“Отримані нами докази дуже серйозні, і ми закличемо регуляторів всіх держав ЄС наслідувати наш приклад і заборонити RT на своїй території. Для таких програм немає місця ні у Латвії, ні в Євросоюзі”, – наголосив глава NPLP Івар Аболіньш.

Російська пропаганда та інформаційні диверсії становлять одну з найбільших безпекових загроз для країн Балтії та усієї Європи. Адже згідно з результатами дослідження Оксфордського Інтернет-інституту, дезінформація про COVID-19, яка цілеспрямовано поширювалася в ЄС російськими і китайськими державними ЗМІ у Франції, Іспанії та Німеччини, часто охоплювала більшу глядацьку та читацьку аудиторію в соціальних медіа, аніж новини великих медіа всередині цих держав. Зокрема європейські аналітики встановили, що аудиторія франкомовних новин від російської міжнародної мережі RT у Twitter та Facebook була в п’ять разів більшою, ніж аудиторія читачів новин від найбільшого французького щоденного видання Le Monde.

Тож заходи захисту власного інформаційного простору, здійсненні Латвією, є необхідними умовами для протидії російській агресії, дезінформаційним диверсіям та мають пріоритетне значення для збереження інформаційної гігієни та безпеки громадян.

Related Posts