Балтія НАТО Новини Міжмор'я Позиція Польща Співробітництво

Щерський: Плани оборони Польщі та країн Балтії – це більша присутність Альянсу на східному фланзі

Голова Канцелярії президента Кшиштоф Щерський підкреслив, що план реагування підвищує рівень союзницьких гарантій безпеки для Польщі 

Плани оборони, затверджені НАТО для Польщі та країн Балтії, – це більша присутність Альянсу на східному фланзі та розширення сфери гарантій та оборонної діяльності для Польщі, – зазначив голова Кабінету президента Республіки Польща Кшиштоф Щерський.

У середу президент Анджей Дуда оголосив, що зі штаб-квартири НАТО надійшли офіційні новини про затвердження нових оборонних планів для Польщі та країн Балтії, які зміцнюють нашу безпеку, передає Польське радіо.

Міністр Кшиштоф Щерський підкреслив, що це рішення означає, що тепер Польща та країни Балтії мають модифіковані плани союзницької оборони. Зміст плану реагування є таємним, – зазначив міністр Щерський, – високопосадовець додав однак, що в цих планах є більша присутність НАТО на східному фланзі; також прийнято розширений спектр об’єднаних гарантій та оборонних заходів для Польщі.

«Це другий дуже важливий крок під час повноважень президента Дуди після саміту НАТО у Варшаві, який чітко підвищує рівень союзницьких гарантій безпеки для Польщі; це також підвищує прихильність НАТО до безпеки східного флангу», – заявив голова Канцелярії президента Польщі.

Кшиштоф Щерський також висловився щодо інформації, яку в середу озвучив голова Польської нафтогазової компанії (PGNiG) Єжи Квєцінський, що Ґазпром віддав Польщі приблизно 6 мільярдів злотих переплати за газ, поставлений після 1 листопада 2014 року.

За словами міністра, «не було б настільки вигідного рішення, якби не послідовна політика щодо диверсифікації постачання газу до Польщі».
Кшиштоф Щерський підкреслив, що важливе значення мало також і те, що Польща в 2022 році зможе вільно обирати постачальників газу, а, отже, Ґазпром втратив монополію на постачання газу.

Related Posts