Інші Новини Міжмор'я Про Україну

Мінськ запросить генпрокурорів України і Росії для обговорення питання затриманих ваґнерівців

Київ офіційно вимагав екстрадиції затриманих на території Білорусі росіян, позаяк більшість із них брала участь у бойових діях на Донбасі

Президент Алєксандр Лукашенка наказав у четвер, щоб у Білорусь запросили генеральних прокурорів Росії та України для розслідування справи затриманих росіян, найманців із приватної військової групи Ваґнера, передає Польське радіо.

За інформацією влади в Києві, під час телефонної розмови з Лукашенкомю у середу президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що «всі підозрювані в терористичній діяльності в Україні будуть передані українській владі, щоб вони могли бути притягнуті до кримінальної відповідальності».

«Розмова була дуже конструктивною (…), але поки що ми не отримали офіційної інформації про те, що Білорусь погоджується передати цих людей в Україну», – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час брифінгу в четвер. Дипломат також підтвердив, що Київ офіційно вимагав екстрадиції затриманих росіян. Йдеться про 28 із затриманих.

29 липня Мінськ оголосив, що на території Білорусі затримано 33 росіян – бойовиків приватної військової компанії, так званої групи Ваґнера. За словами білоруської сторони, найманці мали проникнути в Білорусь, щоб дестабілізувати ситуацію до президентських виборів. Більшість із них у минулому воювали на Донбасі.

Росія стверджує, що чоловіки перебували в Білорусі тимчасово, зупинившись під час поїздки до третіх країн. За даними Мінська, найманців спеціально направляли до Білорусі, а квитки на літак були лише «алібі».

Білоруські експерти вважають, що згода Мінська на передання росіян в Україну малоймовірна. «Кремль цього не пробачив би», – оцінив Алєксандр Класкоуський на порталі Naviny.by. «Це червона лінія, яку Лукашенка не перетне», – каже в свою чергу Валєр Карбалєвич.

Related Posts