Новини Міжмор'я Польща

22 вересня Анджей Дуда перший закордонний візит здійснить до Ватикану і Риму

Свій перший закордонний візит на початку другої каденції президент Польщі здійснить до Італії і Ватикану, де зустрінеться, зокрема, з папою римським

Польща оплатить 90 відсотків коштів на їхнє розгортання, передає Польське радіо. 

«Це не так просто, угоду обговорювали, вона ще не підписана, і вона ще буде укладена. Щодо неї довго домовлялися. Це результат порозуміння, підписаного між мною та президентом США Дональдом Трампом про збільшення американської присутності у нашій країні. Найважливішим елементом збільшення цієї присутності, що настає у цю мить, є розміщення командування 5-го Корпусу у Познані. Це, і треба чітко сказати, є дуже важлива для нас подія. Загалом це важлива подія для Європи», – вважає президент Польщі.

У Польщі мають розгорнути передове командування реактивованого 5-го Корпусу Сухопутних військ США. «5-ий Корпус свого часу розміщувався у Європі, а потім його відвели до США і тепер він повертається. Командування буде у нас. Я дуже цим задоволений. Кожен знає, що американська армія є гарантом безпеки. Протягом усього періоду холодної війни гарантії безпеки полягали у тому, що американські війська розміщувалися у Західній Німеччині, а також в інших країнах заходу Європи», – сказав він.

«Війни не трапилося, оскільки з іншого боку було це відчуття сили і ця війна просто нікому не окупалася», – вказав Анджей Дуда.

Він зауважив, що з американцями «домовилися про добрі умови». «Це не так, що ми візьмемо на себе усі витрати. Ми візьмемо частину цих витрат. Але теж пам’ятаймо про те, що, по-перше, безпека коштує грошей, і до того ж вони тут передусім для нас», – зауважив Анджей Дуда.

Нагадаємо, у четвер, 6 серпня, Анджей Дуда склав присягу президента Польщі, офіційно розпочавши свою другу каденцію на найвищій державній посаді.

Очікується, що підписання угоди про зміцнення польсько-американської співпраці відбудеться 15 серпня, у день 100-річчя «Дива на Віслі» та Свята Війська польського. На церемонію підписання документа до Польщі має приїхати державний секретар США Майк Помпео.

Related Posts