Новини Міжмор'я Польща

Президент Анджей Дуда підбив підсумки п’яти років свого правління

Президент Польщі підсумував період свого головування в державі словами: «Я пишаюся досягнутим»

Підбиваючи підсумки останніх п’яти років на президентській посаді, польський очільник Анджей Дуда заявив, що «всі його дії та результати співпраці з Радою міністрів спрямовані на створення якнайкращого сьогодення та майбутнього для поляків», передає Польське радіо.   

Серед досягнень свого першого терміну на посаді президента Анджей Дуда сказав про збільшення допомоги для польських сімей; нагадав, що за часів його правління введено програму «Родина 500+», завдякі якій бідність серед дітей зменшилася на 93 відсотки. З ініціативи Анджея Дуди знижено пенсійний вік та запроваджено програму «Пенсія +», що гарантує додаткову фінансову допомогу. Також зросла мінімальна зарплата і погодинна ставка.

Польський очільник Анджей Дуда однією з основ свого президентства назвав безпеку; нагадав, що 2017 року він підписав зміну в законі, яка збільшує витрати на оборону до 2,5 відсотка ВВП. Від 2015 року чисельність Збройних сил Польщі зросла на понад 30 тисяч солдатів. 2016 року президент представляв Польщу на саміті НАТО у Варшаві. Тоді прийнято рішення встановити в Польщі та країнах Балтії висунуту присутність Альянсу у формі чотирьох батальйонів.

Анджей Дуда відвідав усі польські повіти, в багатьох місцях був першим президентом який там побував; загалом взяв участь у 350 візитах на території Польщі. Також він головував під час відзначення 1050-річчя Хрещення Польщі 2016 року, 100-річчя повернення незалежності та 80-річчя Другої світової війни. За його правління встановлено Національний день пам’яті поляків, які рятували євреїв під німецькою окупацією.

Президент Анджей Дуда здійснив 109 візитів за кордон і прийняв у Польщі 166 делегацій. Зустрівся з більшістю світових лідерів, в тому числі президентами США: Дональдом Трампом і Бараком Обамою, президентами Франції: Емманюелем Макроном та Франсуа Олландом, японською імператорською парою Акісіно та британським принцом Вільямом і його дружиною Кейт.

Протягом правління Анджея Дуди створено ініціативу Тримор’я. Президент брав участь у переговорах, унаслідок яких для поляків скасовано візи до США.

Президент щороку був активним на заходах «Національного читання», брав участь у благодійному лижному змаганні в Закопаному та Меморіалі Марії Качинської.

Підсумки опублікувала Канцелярія президента, на її вебсторінці доступна повна версія та фотодокументація.

На 5 серпня заплановано присягу президента Анджея Дуди, якого переобрано на другий термін правління.

Related Posts