Балтія Інші НАТО Новини Міжмор'я

У понеділок Білорусь почне військові навчання біля кордону з Литвою

Білорусь проведе кількаденні військові навчання біля білорусько-литовського кордону, у районі АЕС в Астравці

Збройні сили Білорусі проведуть 17-20 серпня тактичні навчання у Гродненській області, у районі атомної електростанції в місті Астравєц неподалік білорусько-литовського кордону. Про це у неділю повідомило міністерство оборони у Мінську, передає Польське радіо.

Зазначається, що на полігонах підрозділи ракетних військ та артилерії виконають завдання, пов’язані із несенням служби поблизу Астравця. Повідомляється, що на шляху на полігон «Гожа» неподалік міста Гродна знаходиться нині персонал 103-ї повітрянодесантної бригади з Вітебська.

Раніше НАТО відкинуло звинувачення Аляксандра Лукашенки у збільшенні військової присутності на кордоні з Білоруссю. У Північноатлантичному альянсі теж наголосили, що уважно стежать за ситуацією у цій країні.

«Міжнародна присутність НАТО у східній частині Альянсу не загрожує жодній країні. Вона має виключно оборонний, пропорційний характер, призначений для запобігання конфліктам і збереження миру», – заявили в Альянсі. У НАТО закликали теж владу Білорусі поважати основні свободи, зокрема право на мирний протест.

Також у неділю міністр оборони Литви Раймундас Каробліс заявив, що Литва не становить військової загрози для Білорусі. «Криза в Білорусі є політичною і будь-які звинувачення лідерів Білорусі щодо втручання іноземних держав або загроз, які вони створюють, є спробою зняти провину та виправдати власні дії», – заявив Каробліс. Він додав, що всі міжнародні військові навчання у Литві проводять згідно із довготривалим графіком.

У суботу Лукашенка на нараді у Центрі стратегічного управління у білоруському міністерстві оборони підкреслив, що його турбує ситуація у Польщі та Литві. «Там, як відомо, відбуваються навчання натівських військ. У цьому не було би нічого такого, але триває ескалація і розбудовування збройного компоненту на цих територіях», – сказав білоруський президент.

Нагадаємо, у неділю під час телефонної розмови з Лукашенкою Путін підтвердив готовність допомогти «у розв’язанні проблем» у межах пострадянської Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

У неділю в Мінську та інших містах Білорусі відбулися багатотисячні мітинги за відставку Лукашенки. Протести тривають від минулої неділі, коли у країні відбулися вибори президента.

Related Posts