Балтія Інші Новини Міжмор'я

Президент Литви підтримує персональні санкції проти Білорусі, але не економічні

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що санкції ЄС для Білорусі повинні бути більшою мірою орієнтовані на конкретних посадових осіб, а не на економіку.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на портал Delfi.

“Якщо ми говоримо про санкції, то є сенс говорити про санкції в масштабі ЄС. Про цільові санкції, які слід застосовувати не стільки до економіки взагалі, скільки до осіб, пов’язаних з фальсифікацією результатів виборів, з репресіями (…) Для певних владних чиновників повинні бути встановлені обмеження пересування або фінансові санкції іншого роду”, – сказав президент Литви.

За його словами, на відеоконференції Європейської ради планується обговорити ситуацію в Білорусі, а питання санкцій буде “однією зі складових частин дискусії”.

Науседа підкреслив, що якщо прийняти загальні санкції ЄС не вдасться, то окремі країни можуть ввести національні санкції.

“Одне очевидно – якщо ЄС вводить санкції, то для цих осіб ЄС закривається як такий, якщо їх вводять окремі держави, то складається дивна ситуація, коли особи можуть в’їхати в одну державу, але не можуть в’їхати в іншу. Ефективність санкцій вища в масштабі ЄС”, – сказав він.

Науседа підкреслив, що канцлерка Німеччини Ангела Меркель у вівторок під час розмови з президентом Росії Владіміром Путіним передасть йому і повідомлення від Литви.

“Головне, що зараз потрібно – жодним чином не повинно бути втручання у внутрішні справи Білорусі – будь то з боку Заходу, або з боку Сходу. Це виправдати не можна. Думаю, що саме суспільство знайде всі відповіді”, – сказав він.

Related Posts