Балтія Новини Міжмор'я Польща

Матеуш Моравєцький їде до Вільнюса на польсько-литовські консультації

Головною темою польсько-литовських міжурядових консультацій є ситуація в Білорусі, двосторонні питання та кординація політики в рамках ЄС

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький сьогодні їде до Вільнюса. У плани глави польського уряду входять зустрічі з президентом Ґітанасом Науседою та прем’єр-міністром Сауліусом Сквернелісом. Завтра у Вільнюсі відбудеться зустріч голів урядів Польщі та Литви, передає Польське радіо.

Головною темою польсько-литовських міжурядових консультацій є ситуація в Білорусі. Участь у спільному засіданні візьме понад 20 міністрів обох країн. Буде підписана декларація щодо польсько-литовського стратегічного партнерства. Однак, як сказав заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський, основним і найважливішим питанням на даний момент є ситуація в Білорусі.

Дипломат підкреслив, що Польща не втручається у внутрішні справи Білорусі, як це намагається представити білоруська і російська пропаганда. «Навпаки. Це російський уряд чітко заявляє про намір втручатися у внутрішні справи Білорусі», – підкреслив Павел Яблонський.

За його словами, консультації мають стосуватися не лише польсько-литовських питань, а й координації спільної політики в рамках Європейського Союзу. Обговорюватимуться питання, пов’язані зі зміцненням культурних зв’язків та спільною політикою історичної пам’яті. Також буде обговорено реалізацію польсько-литовських проєктів, пов’язаних з енергетичною та транспортною інфраструктурою. У Вільнюсі також буде підписаний лист про наміри щодо розбудови Польського дому культури.

Related Posts