НАТО Новини Міжмор'я Польща Співробітництво США

Анджей Дуда ратифікує польсько-американську угоду про оборонну співпрацю

Розширеним договором передбачене, серед іншого, створення у Познані найбільшого командування військами США на східному фланзі НАТО

Створення у Познані передового командування V Корпусу сухопутних військ США та збільшення числа американських солдатів у Польщі передбачає польсько-американська угода про посилення військової співпраці, що у понеділок, 9 листопада, ратифікує президент Анджей Дуда.

В урочистому заході пополудні у Президентському палаці візьмуть участь також прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький, міністр національної оборони Маріуш Блащак, міністр закордонних справ Збіґнєв Рау, голова Генерального штабу Війська польського генерал Раймунд Анджейчак та послиня США у Польщі Джорджетт Мосбахер, передає Польське радіо.

Угоду про зміцнення оборонної співпраці (Poland – United States Enhanced Defense Cooperation Agreement) підписали 15 серпня 2020 року у Варшаві міністр національної оборони Маріуш Блащак та державний секретар США Майк Помпео. Документ доповнює торішні декларації президентів обох держав про збільшення числа американського персоналу з 4,5 тисяч на щонайменше додаткову тисячу.

Згідно з договором, у Познані створюють передове командування V Корпусу сухопутних військ США, частини, яка буде відповідати за командування Збройними силами США на східному фланзі Північноатлантичного альянсу.

Завдяки військовій інфраструктурі, що, відповідно до угоди, підготує Польща, у випадку можливої загрози можливим буде негайне перекидання до Польщі додаткових сил, що запевнять загалом присутність до 20 тисяч солдатів США.

Список інфраструктурних проектів Польщі охоплює 11 об’єктів:військовий комплекс у Познані, полігон у Дравсько-Поморькому, летовище Вроцлав-Страховіце, базу повітряних сил у Ласку, військовий комплекс та базу повітряних силу у Повідзі, військовий комплекс в Люблінці, військовий полігон у Жаґані, військові комплекси у Торуні та Сквєжині, летовище Краків-Баліце, летовище у Пижовіцах, летовище у Мірославці та базу повітряних сил у Дембліні.

Відповідно до угоди, Польща надає Збройним силам США без коштів оренди або подібних витрат, узгоджені об’єкти і території, включаючи ті, що використовуються спільно польськими та американськими військовими. США нестимуть пропорційну частку витрат на експлуатацію та обслуговування об’єктів та землі.

Орієнтовна вартість цієї діяльності для американських військ, які постійно перебувають у Польщі, становитиме приблизно 500 млн злотих на рік.

Related Posts