Балтія Новини Міжмор'я Польща

Президент Анджей Дуда відвідає Литву з дводенним візитом

Серед тем, які обговорюватимуть президенти Польщі та Литви є, зокрема, співпраця з Україною

Президент Анджей Дуда сьогодні розпочне свій дводенний візит до Литви. У Президентському палаці у Вільнюсі буде створена Рада президентів Польщі та Литви. Анджей Дуда також з’явиться у литовському парламенті, передає Польське радіо.

Голова Канцелярії президента Кшиштоф Щерський заявив, що під час двосторонніх переговорів президентів домінуватимуть спільні для обох країн питання.
«Перш за все, регіональна безпека, співпраця в рамках Ініціативи трьох морів, Європейського Союзу та ситуація в Білорусі та співпраця з Україною», – сказав Кшиштоф Щерський.

Анджей Дуда та Ґітанас Науседа призначать Раду президентів Польщі та Литви. Це буде дорадчий орган, в якому почергово головуватимуть обидва лідери.
«Ідея створення такої ради народилася під час перебування на посаді президентів Валдаса Адамкуса та покійного Лєха Качинського. Потрібен був певний час, щоб це стало можливим», – сказала радниця з питань зовнішньої політики президента Литви Аста Скайсгіріте.

У Вільнюсі Анджей Дуда також зустрінеться з прем’єр-міністром Сауліусом Сквернелісом та Інгрідою Шимоніте, яка формує новий уряд Литви. Президент також виступить із промовою у литовському парламенті, в якій глава Польщі згадає про 500-річчя від дня народження Сигізмунда Августа, важливої особистості у спільній польсько-литовській історії.

Президенти Анджей Дуда та Ґітанас Науседа також розпочнуть віртуальний бізнес-форум.

У ході візиту, глава Польщі відвідає могили провідників Січневого повстання і місце поховання матері маршала Юзефа Пілсудського.

Президента Анджея Дуду супроводжуватиме його дружина Аґата Корнгаузер-Дуда.

Related Posts