Новини Міжмор'я Польща

Віцеміністр закордонних справ: Польща не планує виходу з ЄС

Шимон Шинковський вель Сенк заявив, що уряд не планує виходу з ЄС, про що заявляє опозиція, яка, за його словами, такими заявами дуже шкодить Польщі

Віцеміністр закордонних справ Польщі Шимон Шинковський вель Сенк на хвилях Польського радіо запевнив, що польський уряд не планує виходу Польщі з Європейського Союзу. За його словами, політики опозиції, котрі говорять про такі плани, поводяться вкрай безвідповідально, передає Польське радіо.

Шимон Шинковський вель Сенк зазначив, що заяви про «polexit» – це політична вигадка, натомість такі голоси опозиції можуть завдати школи Польщі на міжнародній арені. Він висловив переконання в тому, що Польща має право оцінювати, що Європейський Союз допускає помилку, пропонуючи механізм прив’язки фондів ЄС до дотримання верховенства права. Віцеміністр пояснив, що, на думку уряду, підтримка цього механізму «матиме далекосяжні наслідки для Європейського Союзу». «Ми маємо право говорити про це, тому що хочемо сильного Європейського Союзу», – додав він.

Заступник очільника МЗС зазначив, що Польща поки не ветувала бюджет. «Це лише оголошення про право вето, якщо не буде відмови від механізму обумовленості», – нагадав він. «Ми сигналізуємо з нашими угорськими партнерами, що такий пакет бюджету, (…) є неприйнятним для нас», – сказав він.

Польща не буде прагнути вето, якщо головування Німеччини (в Європейській раді – ред.) відмовиться від механізму, що пов’язує виплату фондів ЄС із верховенством права. За словами віцеміністра, такий механізм може дозволити здійснювати політичний та позадоговірний вплив на держави-члени. За його словами, це не відповідає Договорам (про ЄС) та принципам солідарності, на яких заснований Європейський Союз.

Заступник міністра закордонних справ додав, що якщо бюджет ЄС не буде затверджений, Польща не втратить грошей. У цьому випадку тимчасовий бюджет забезпечує регулярні виплати державам-членам.  

Минулого понеділка країни-члени ЄС не досягли єдиної думки щодо довгострокового бюджету ЄС та рішень щодо фонду відновлення. Польща та Угорщина висловили застереження у зв’язку з положенням про прив’язку фондів ЄС до т.зв. верховенства права. Регламент був прийнятий кваліфікованою більшістю держав-членів.

Related Posts