Інші Новини Міжмор'я

«Financial Times»: Єврокомісія не застосує механізм обумовленості; він є дефектним

Суперечка в рамках Європейського Союзу щодо узалежнення виплат державам-членам від дотримання верховенства права не заслуговує на весь галас, оскільки цей механізм ніколи не може бути використаний на практиці, – пише «Financial Times» у вівторок

Для найбільш рішучих критиків механізму верховенства права, таких як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, цей засіб є політично вмотивованим та незаконним способом покарання його уряду шляхом зупинення коштів. «Для прихильників, у тому числі багатьох євродепутатів, цей інструмент є «м’язовим» способом накласти – нарешті – санкції за порушення цінностей ЄС неліберальними урядами. Реальність така, що жодне з цих речень не є цілком правдивим», – пишуть автори тексту в «FT», передає Польське радіо.

Як вказує «FT» проєкт тексту щодо механізму верховенства права варто прочитати повністю, оскільки він показує, що, на відміну від великих декларацій, ЄС, мабуть, втратив шанс створити механізм санкціонування, а замість того обрав такий, який ніколи не може бути реалізований на практиці.

Найважливіше питання – коли Європейська комісія зможе запропонувати зменшення або призупинення бюджетних ресурсів державам-членам за цим механізмом, – вказують автори допису. Проєкт тексту чіткий: це може статися лише в тому випадку, якщо Брюссель дійде висновку, що порушення верховенства права в державі-члені «достатньо впливає або серйозно ставить під загрозу надійне фінансове управління бюджетом ЄС або захист фінансових інтересів Союзу».

На думку авторів «FT», цей поріг, мабуть, встановить для Єврокомісії високу планку для подолання.
Це схоже на критерій, викладений у жовтні німецьким головуванням у проєкті, відхиленому не лише Угорщиною та Польщею, а й коаліцією семи країн, включаючи країни Північної Європи та Балтійські країни, Австрію та Нідерланди, які стверджували, що забезпечення верховенства права має бути не просто захистом фінансів ЄС.

«Це все піднімає фундаментальне питання про те, чи буде коли-небудь застосовуватися механізм верховенства права. Представники ЄС зазначають, що Комісія навряд чи ризикуватиме введенням можливих санкцій проти якої-небудь країни, якщо вона не має твердих гарантій, що цього не скасують суди», – пишуть автори «FT».

Related Posts