Новини Міжмор'я Про Україну

Громадянина України хочуть видати Російській Федерації

Михайла Орєшнікова — активного діяча антипутінського руху з українським паспортом затримали в Індонезії. Його екстрадиція до Росії має відбутися цими днями

Про те, що українського громадського діяча, блогера та музиканта Михайла Орєшнікова видають на запит Російської Федерації, повідомив у Telegram журналіст Андрій Цаплієнко, передає Укрінформ.

Інтерпол затримав громадянина України 6 листопада 2020 в аеропорту Джакарта в Індонезії. Це сталося на вимогу РФ. Хоч друзі та колеги Михайла Орєшнікова багаторазово зверталися в його справі до МЗС України, втручання української дипломатії виявилось замало, цими днями може відбутися його екстрадиція до Росії.

Як інформає Андрій Цаплієнко: «Михайло Орєшніков колишній громадянин РФ – активний діяч антипутинського руху спротиву. У 2014 році відкрито виступав проти окупації Криму та інформував спільноту про злочини т.зв. «зелених чоловічків» в Україні. За свої дії неодноразово був затриманий поліцією РФ та катований. Після того, як загроза життю та свободі стала очевидною, 26 липня 2014 росіянин з‘явився на пункті пропуску «Бачевськ» і попросив надати йому політичний притулок в Україні. Маючи українське коріння, у 2016 році Михайло отримав український паспорт і став громадянином України, а перед тим, згідно із законом, відмовився від громадянства РФ».

При затриманні Михайла Орєшнікова в індозенійському аеропорту, у нього вилучено українські документи, а в акті затримання і подальших документах його записали громадянином РФ, – повідомляє Українська правда.

Орєшнікову заборонено зв’язуватися з українським посольством та перші тижні його тримали у одиночній камері з обмеженням у будь-яких правах, зокрема праві на інформацію.

Дехто закидає Михайлові Орєшнікову його участь у російському націоналістичному русі «Реструкт». Проте, коли він опинився в Україні, то, за його словами, побачив «менталітет, протилежний рабському та радянському». У 2014 році Ореєшніков емігрував в Україну.

За інформацією «Громадського», в Росії на Михайла Орєшкікова завели кримінальну справу за напад на поліцейських під час однієї з його акцій на підтримку України. У липні 2014 року Орєшніков перейшов державний кордон між Росією і Україною, і попросив про політичний притулок. У статусі біженця йому в підсумку відмовили, але, за його словами, завдяки підтримці батальйону «Азов», в який він вступив, йому вдалося отримати посвідку на проживання, а потім – громадянство України.

Related Posts