Новини Міжмор'я Про Україну

У Маріуполі рашисти готують судилище, яке має вразити усіх

Кляті символісти росіянці та їхні аватари в так званих «лднр» можуть влаштувати «судилище» над азовцями у День Незалежності, 24 серпня. Також під це дійство може бути влаштовано низку провокацій із непередбачуваними наслідкам.

Україна вимагає вжиття термінових заходів щодо недопущення використання українських захисників у будь-якого роду так званих «трибуналах» та інших показових судилищах, зрежисованих російськими загарбниками. Про це йдеться у спільній заяві Мін’юсту та МЗС, яку скеровано до Європейського суду з прав людини напередодні, передає Західний інформаційний фронт.

Окремо Україна вимагає, аби ЄСПЛ змусив рф надати інформацію щодо тримання та медичного забезпечення, якого потребують українські захисники.

Як наголосив голова МЗС Дмитро Кулеба, захисники Маріуполя у разі потрапляння в полон отримують статус військовополонених, який вимагає належного поводження на основі третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 1949 року.

«Проведення будь-яких судилищ над військовополоненими в цілях пропаганди забороняється і прирівнюється до воєнних злочинів. Ми звертаємося до світу з вимогою використати всі наявні механізми задля захисту наших військовополонених і притягнення РФ та конкретних осіб до відповідальності за їхні злочини», – наголосив Кулеба.

На початку серпня рашисти заявили, що готують «суд» над українськими військовополоненими. І показали, як готують клітки на сцені маріупольської філармонії.

Типу начальник т.зв. «днр» дєніс чепушилін заявив рашаЗМІ, що «трибунал над військовими «Азову» відбудеться у кілька етапів. Першим з них буде маріупольський». Мовляв, «слідство» завершило роботу за 80 епізодами за участю азовців. І вже 23 людини вже отримали нібито новий статус – їх рашисти вважають «арештованими».

Конкретної дати чепушилін не називав, заявив, що усе залежить від слідчих органів. Водночас відомо, що розглядається кілька дат, і 24 серпня – одна з них.

Дещо раніше, 2 серпня, «верховний суд» московії обізвав «Азов» терористичною організацією – щоб зручніше було судити. І тепер азовців можуть засудити як «пособників та учасників забороненого угруповання». За це можуть дати до 20 років.

Якщо над нашими військовополоненими влаштують суд у Маріуполі – це буде щось на кшталт того, як ІДІЛ бачить судочинство. Тож якщо роzzія це зробить, вона стане в одну когорту з терористичними організаціями, і світ мусить її визнати такою ж, зазначив у коментарі «Слово і Діло» політолог Олег Лісний.

Він нагадав, що як і всі диктатори, ліліпутін прив’язаний до сакральних дат. І для нього День Незалежності України – десь на другому місці після дати розвалу срср. Тож йому принципово «поставити на коліна» українських захисників, народ і цивілізований світ саме цього дня, вважає політолог.

Також метою є продемонструвати всередині московії, що є певні успіхи. Перед тим провівши інформаційну підготовку, накрутивши тему азовців у своєму медіапросторі. І навіть прив’язавши азовців до підриву дар’ї дугіної.

Росія буде робити так, щоб заболіло у кожного українця. І не просто заболіло, а виникла потреба звинувачувати когось у цих діях, окрім росії, мовляв, а чому так сталося? Чому не врятували? Але тут є зворотнє запитання. А чому ті, хто гарантували недопущення такої ситуації, зараз сором’язливо опустили очі і не впливають на процес?, – наголосив експерт.

Водночас, джерела української розвідки звернули увагу на два моменти.

Перше – отримано дані, що росіянці планували провести не просто суд над бійцями, а судилище над «ідеологією нацизму». Ну бо ж потрібно демонструвати схвильованим россіянцям бодай якусь «денацифікацію». Тож вони намагались перед тим дослідити деталі нюрнберзького процесу (щоб вчинити як тоді СРСР з німцями). І навіть запросити туди представників не лише окупованих територій України, але й Росії та Білорусі. Запрошували ще й сирійців із представниками КНДР, але ті поки мовчать.

І друге – в ГУР допускають, що росіянці можуть завдати по будівлі, де планується судилище, ракетний удар. І звинуватити, звісно ж, ЗСУ. Загалом розглядається два сценарії провокації: удар «Точкою-У» та безпесередній підрив будівлі (як це сталося в Оленівці). Тоді росіяни просуватимуть версію, буцім Україна намагається змусити бійців «Азову» замовкнути і не оприлюднювати інформацію, яка дискредитує вище військово-політичне керівництво нашої країни.

Тим часом Управління ООН з прав людини висловило «занепокоєння» щодо планів окупантів провести «суд» над українськими військовополоненими у Маріуполі. Такий процес може прирівнюватись до воєнного злочину. Але далі слів справа, як завше, не пішла…

Нагадаємо, що в полоні рашистів опинились понад 2,5 тисячі військових, які тримали героїчну оборону на маріупольському заводі «Азовстваль» у повному та тривалому оточенні. Наприкінці червня з полону вдалося повернути майже сотню захисників Маріуполя, більшість з них важкопоранені.

Related Posts