Новини Міжмор'я Польща

У Польщі винесли вирок зрадникові за співпрацю з білоруською розвідкою

Днями Окружний суд у Варшаві визнав Ґжеґожа М. винним у вчиненні інкримінованих дій і позбавив його волі на 1 рік і 6 місяців. Прокурор звинуватив обвинуваченого у готовності діяти від імені зовнішньої розвідки проти Республіки Польща на користь білоруських спецслужб.

Також його звинуватили у зберіганні боєприпасів без необхідного дозволу, йдеться на урядовому сайті Польщі, передає “Західний інформаційний фронт”.

Розслідування проводила Аґенція внутрішньої безпеки (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego – ABW) Польщі. Ґжеґожа М. працівники АBW затримали e жовтні 2021 року. Чоловіка звинуватили у співпраці з білоруськими спецслужбами. Відповідач із 1981 року служив у ZОМО (Zmotoryzowane Odwody Milicji Obywatelskiej – воєнізовані поліцейські формування комуністичних часів, які дотепер у свідомості поляків асоціюються з міліцейською жорстокістю через репресії політичних опонентів і придушення народних заворушень). Після розформування у 1989 році ZOMO Ґжеґожа М. 10 років працював у міліції. Потім була офіцерська посада у прикордонній службі, яку він завершив у званні лейтенанта 2001 року.

Проведені процесуальні дії у його справі дали багато доказів. У зв’язку з необхідністю забезпечення належного провадження обвинуваченому обирали запобіжний захід у вигляді тимчасового тримання під вартою. До Окружного суду обвинувальний акт проти Ґжеґожа М. передали у травні 2022 року.

Розслідування у цій справі проводили працівники Департаменту кримінального процесу ABW під наглядом Мазовецького відділу Департаменту боротьби з організованою злочинністю та корупцією Національної прокуратури у Варшаві.

Related Posts