Балтія

У латвійському Даугавпілсі демонтували два радянські пам’ятники

У ніч на 31 жовтня у латвійському місті Даугавпілсі демонтували два пам’ятники, які визнані такими, що прославляють окупаційний режим. У ході протестів було затримано 37 осіб.

Про це передає Укрінформ.

Раніше, 27 жовтня, з’явилася інформація про те, що з 22.00 30 жовтня до 9.00 31 жовтня буде закрито доступ до пам’ятників, включених до списку об’єктів, що підлягають демонтажу. У Даугавпілсі це пам’ятник солдатам Червоної армії у Сквері слави та пам’ятник солдатам 360-ої стрілецької дивізії РСЧА навпроти Комунального цвинтаря.

Голова Даугавпілської міської думи у соціальних мережах закликав городян «попрощатися з пам’ятниками: принести квіти, запалити свічки, зробити фотографії». Кілька днів біля них чергували поліцейські екіпажі, люди несли квіти та свічки.

Увечері 30 жовтня у Сквері слави перебувало щонайменше 150 людей. На той час квіти та свічки вивезли на машинах. О 22-й годині поліцейські попросили всіх залишити територію Сквера слави, а пізніше відтіснили тих, хто прийшов далі. Деякі учасники акції почали висловлювати невдоволення. Одна з груп почала також кидати у поліцейських каміння та пляшки, деякі городяни перелазили через огорожі.

За даними Держполіції Латвії, затримано 37 людей. Порушено 37 справ про адміністративні порушення, з них 15 – за непокору законним вимогам співробітників поліції; 13 за перебування у стані алкогольного сп’яніння у громадському місці; три – за дрібне хуліганство; три – за спів пісень, які прославляють військову агресію у громадському місці; решта – за іншими статтями.

Як повідомлялося, влітку Сейм Латвії ухвалив закон “Про заборону експонування об’єктів, що прославляють радянський і нацистський режими, та їх демонтаж на території Латвійської Республіки”. Він передбачає, що об’єкти, які прославляють тоталітарні режими, мають бути демонтовані до 15 листопада.

Related Posts