Новини Міжмор'я Польща Співробітництво

Брюссель-саміт Європейської ради: Польща хоче встановити ліміти ціни на газ

Польща виступає за встановлення на рівні ЄС граничних цін на газ. У Брюсселі 15 грудня відбудеться засідання Європейської ради, яке має повернутися до дебатів щодо подальшої допомоги Україні та енергетичної кризи. Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький звинуватив кілька країн Півночі в тому, що відсутність угоди щодо обмеження ціни на газ означає поступку росії, повідомляє Польське радіо.

Польща виступає за встановлення на рівні ЄС граничних цін на газ. У Брюсселі 15 грудня відбудеться засідання Європейської ради, яке має повернутися до дебатів щодо подальшої допомоги Україні та енергетичної кризи. Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький звинуватив кілька країн Півночі в тому, що відсутність угоди щодо обмеження ціни на газ означає поступку росії.

Сьогодні Євросоюз обговорює насамперед постійну політичну, військову, гуманітарну та макрофінансову підтримку. В останньому аспекті, після зняття заперечень Угорщини, Співтовариство готове наступного року виплатити Україні транші фінансової допомоги на загальну суму 18 млрд євро. Обговорення на саміті також стосуватиметься захисту мирного населення та допомоги у відновленні критичної інфраструктури, зруйнованої російськими ракетами.

У контексті допомоги Києву і, таким чином, протистояння Москві, за словами прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького, також вкрай важливо захистити Європу від «економічної війни росії». «росія робить усе, щоб ціни на газ і нафту залишалися якомога вищими. Як ЄС, Польща та інші країни повинні максимально знизити ціни на газ і нафту», — сказав очільник польського уряду. Як він нагадав, хоча й вдалося домовитися про ліміт ціни на російську нафту – 60 євро за барель, – щодо газу такої домовленості немає.

У цьому питанні союзником Варшави є, наприклад, Рим. Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні розкритикувала політиків своєї країни, які нападають на Польщу. «Який меседж ми посилаємо росії, коли говоримо, що Польща нам не друг? Будьте обережні, панове, щодо пріоритетів, які ми собі виначаємо», — застерегла вона.

Ранковими співрозмовниками прем’єр-міністра Моравєцького в рамках міні-саміту європейських консерваторів у Брюсселі стануть прем’єр-міністр Італії та очільник чеського уряду Петр Фіала.

Related Posts