Новини Міжмор'я Польща

Польща допомагає Україні оцифровувати її культурну спадщину в умовах російської агресії

Польща вже деякий час безпосередньо підтримує Україну в оцифруванні її культури та історичних пам’яток, які, на жаль, знищуються на цій війні, — заявив польський міністр культури Пьотр Ґлінський, передає Польське радіо.

Віцепрем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Пьотр Ґлінський зазначив, що розвиток сучасних технологій дозволяє розширити доступ до культури та запевнити безпеку, наприклад, музейних колекцій. Про це глава польського мінкульту розповів після підписання угоди про співпрацю за проектом «КРОНІК@-Національний репозиторій об’єктів науки і культури» («KRONIK@-Krajowe Repozytorium Obiektów Nauki i Kultury»). Під час свого виступу віцепрем’єр наголосив, що Польща також підтримує Україну в оцифруванні її культурної спадщини в умовах російської агресії:

«На тлі подій цієї страшної війни в Україні ми бачимо як багато необхідно, і у що Польща залучена — підтримку оцифрування культури України. Нині ми робимо це на різних рівнях. Наші установи вже давно займаються оцифруванням, діджиталізацією спадщини колишньої Речі Посполитої на тій територій. А вже деякий час ми безпосередньо підтримуємо Україну в оцифруванні культури та історичних пам’яток, які, на жаль, знищуються на цій війні».

Метою проєкту є створення у межах існуючої державної інфраструктури місця для довгострокового та безпечного зберігання культурних і наукових ресурсів, а також створення платформи, яка об’єднує всі існуючі портали в цій сфері разом із пошуковою системою, що дозволяє шукати метадані інтегрованих колекцій. Проєкт реалізовувався у 2018-2022 роках.

Related Posts