Польща Про Україну Співробітництво

Дуда: Польща уже передала Україні понад 260 танків Т-72

Варшава уже передала Києву понад 260 танків Т-72 різних модифікацій.

Про це під час дискусійної панелі “На захисті Європи” в межах Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у Давосі заявив у вівторок президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

“Є дві причини: по-перше, Німеччина є частиною НАТО і якщо кілька союзників висловлює готовність передати свої танки Україні, то це важливий момент. По-друге, тиск німецької політичної сцени і громадської думки зростає, тому я сподіваюся, що всі ці елементи призведуть до цього дуже важливого рішення”,- зазначив Дуда.

Він підкреслив, що військова допомога Києву є ключовим елементом для розв’язання складної ситуації на сході України.

“Якщо ми й надалі надсилатимемо велику кількість найсучаснішої зброї для захисників України, то українці матимуть потенціал для того, щоб зупинити росію”,- наголосив президент Польщі.

Він нагадав, що декілька днів тому оголосив про рішення Варшави передати Україні роту танків Leopard 2 Україні – “близько 14 танків”.

“Але ми намагаємося організувати більшу підтримку для України. Відтак ми сподіваємося, що з’явиться кілька союзників, які передадуть Україні танки Leopard 2, Сhallenger з Великої Британії”,- підкреслив президент Дуда.

Він висловив сподівання, що виробник німецьких танків також братиме участь у реалізації проєкту про надання військової допомоги Україні.

Глава польської держави зазначив, що Варшава надає значну військову допомогу Україні. За його словами, цієї військової допомоги Києву вже надано на понад 2 млрд дол., що є величезними коштами для Польщі. Він повідомив, що у початковій фазі війни Польща передала Україні всі свої переносні зенітно-ракетні комплекси Piorun, які на той час були в польській армії. Крім того, Варшава передала Україні значну кількість самохідно-артилерійських установок Krab та понад 260 танків Т-72 різних модифікацій. Він констатував, що рішення про передачу танків приймалося торік у березні негайно, оскільки на початку війни Україна їх дуже потребувала. Для Польщі це був дуже складний процес, оскільки ці танки не були на складах, а на озброєнні польської армії.

Як повідомляв Укрінформ, Польща нещодавно дала згоду на передачу Україні роти танків Leopard 2. Для їх передачі Україні необхідна згода Німеччини.

На 20 січня запланована чергова зустріч у Рамштайні. Різні джерела стверджують, що Німеччина, яка залишається скептичною щодо надання Україні військової допомоги, може ухвалити рішення про дозвіл на постачання танків свого виробництва іншим країнам і сама долучитися до такої допомоги. Досі відомство канцлера ФРН заперечувало такі плани на ближчу перспективу.

Related Posts