Балтія Новини Міжмор'я

У Латвії хочуть заборонити передвиборчу рекламу російською мовою

Депутати Сейму Латвії від фракції Національного об’єднання підготували поправки до закону “Про передвиборчу агітацію”, що передбачають заборону на рекламу в мас-медіа та інтернеті, а також у будь-якому публічному просторі, недержавною мовою.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє портал Delfi.

У програмах і передачах електронних засобів масової інформації, у друкованих виданнях матеріали передвиборчої агітації, включно з агітацією як платною послугою в електронних мережах, зокрема в інтернеті (не стосується домашніх сторінок політичних партій та об’єднань в інтернеті), можуть бути тільки державною мовою, стверджує законопроєкт Національного об’єднання.

У період передвиборчої агітації реклама може бути перекладена офіційними мовами країн-учасниць ЄС (тобто, не російською), але водночас текст недержавною мовою не може бути меншим або вужчим візуально за латиський текст.

Застереження про використання мов ЄС під час передвиборчих кампаній до Європарламенту і самоврядування пов’язані з тим, що громадяни інших країн ЄС, які проживають у Латвії, мають право як голосувати на виборах, так і балотуватися.

“Законопроєкт у широкому контексті продовжує зміцнювати позиції та присутність державної мови в усіх державних і суспільних сферах. За допомогою цих поправок ми прагнемо усунути суперечність із Сатверсме – наразі фактично підтримується паралельна мова для спілкування із суспільством у такому фундаментальному для держави процесі як реалізація виборчого права. У такій ситуації підтримується можливість маргіналізувати та розколювати мешканців Латвії, роблячи зміст передвиборчої агітації доступним лише одній лінгвістичній групі суспільства, а не всім жителям Латвії, які мають право голосу”, – йдеться в анотації Національного об’єднання до законопроєкту.

Також, вважає Нацоб’єднання, поправки спонукають виборців, які не володіють держмовою, нарешті її вивчити.

Національне об’єднання вважає, що поправки мають набути чинності одразу після ухвалення Сеймом, тобто, діяти вже на найближчих виборах. Вибори до Європарламенту відбудуться 2024 року, вибори до самоврядування – 2025 року.

Сейм ухвалить рішення, чи розглядати законопроєкт у четвер, 19 січня.

Related Posts