Балтія Новини Міжмор'я

Країни-кандидати на членство в ЄС мають обмежений час для проведення реформ – прем’єрка Естонії

Країни, які прагнуть членства в Євросоюзі, мають відносно коротке вікно можливостей для проведення необхідних реформ.

Таку думку висловила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас перед початком зустрічі лідерів ЄС в іспанській Гранаді, передає кореспондент Укрінформу.

«Є коротке вікно можливостей для проведення реформ, коли населення готово терпіти їх. ЄС своєю чергою має скористатися цим вікном», – сказала Каллас.

Спираючись на досвід своєї країни, вона визнала, що реформи є важким тягарем для людей, вони потребують «зміни свідомості». В Естонії це сталося відразу після звільнення від радянської окупації, а в Україні, за її спостереженням, це відбувається тільки зараз.

«У наших інтересах, щоби така величезна країна Європи, як Україна, також керувалася правилами і підвищувала свій добробут», – сказала Каллас.

Вона зазначила, що в інтересах ЄС, щоби країни-кандидати провели демократичні реформи (такі як боротьба з корупцією, встановлення верховенства права тощо).

Каллас не згодна з твердженням, що прийняття нових членів стане фінансовим тягарем для Євросоюзу, адже наразі Брюссель і так надає суттєву підтримку цим державам, а після проведення реформ вони будуть більш потужними, цікавими для інвесторів і їх не треба буде підтримувати.

Каллас переконана, що у процесі розширення «треба набрати швидкість». Вона вважає за доцільне почати з маленьких кроків (baby-steps) – прийняття малих країн, «присутність яких у ЄС навіть не відчують».

«Щоби показати, що ми відкриті. Що це не закритий клуб», – пояснила політик.

Водночас естонська прем’єрка підкреслила, що «ніхто не може розраховувати на «дисконт» у питанні вступу.

Каллас також зауважила, що для прийняття в Євросоюз нових членів мають бути готові обидві сторони – як країни-кандидати, так і Брюссель.

Зустріч лідерів Євросоюзу проходить у Гранаді після того як напередодні там зустрічалися лідери країн Європейської політичної спільноти, формату, запропонованого президентом Франції Еммануелем Макроном. Запрошені були всі європейські країни окрім двох – Росії та Білорусі.

Як повідомлялося, президент Європарламенту Роберта Мецола заявила, що ЄС має бути готовим до переговорів про розширення з Україною, Молдовою та країнами Західних Балкан.

Related Posts