Балтія Новини Міжмор'я

У Ризі відреставрували кілька польських могил

Незважаючи на зусилля, вкрай важко визначити біографії поляків, які спочивають на Михайлівському цвинтарі в Ризі, передає Польське радіо.

У столиці Латвії Інститут «Полоніка» завершив реставрацію трьох польських могил. Завдяки зусиллям фахівців Інституту було відремонтовано надгробок Казимира Венцлавовича, Юзефа та Кароліни Міхальських та родини Станкевичів.

Координаторка проєкту Катажина Пастушка пояснила, що три опрацьовані об’єкти вимагали значної роботи.

«Три кам’яні надгробки простих кубічних форм увінчані хрестами. У деяких з них потрібно було зробити новий фундамент, щоб належним чином захистити об’єкт. Звичайно, кам’яні поверхні потрібно було очистити та продезінфікувати, крім того, деякі об’єкти були певною мірою дефрагментовані, хрести надгробків родини Міхальських і Казимира Венцлавовича були знищені, тому ці об’єкти довелося збирати заново», — сказала вона.

Незважаючи на зусилля, вкрай важко визначити біографії поляків, які спочивають на Михайлівському цвинтарі в Ризі. Проте, пояснює Катажина Пастушка, завдяки ремонтним роботам інколи можна дізнатися про життя деяких поляків, похованих там.

«Докладну інформацію про біографію цих родин важко знайти, на жаль, вона не збереглася або є певною мірою розпорошеною. Але вже котрий рік поспіль під час роботи нащадки людей, похованих на цвинтарі Св. Михаїла, знаходять нас. Цього року було подібне. Один із нащадків Казимира Венцлавовича, побачивши роботу над цим надгробком, зв’язався з нами та дав нам деякі відомості про похованого, і це для нас дуже цінно, бо раніше, на жаль, для нас він був абсолютно анонімною фігурою», — пояснює Катажина Пастушка.

На Михайлівському цвинтарі в Ризі поховано майже 460 поляків. Наразі Інститут «Полоніка» відреставрував 12 надгробків у рамках консерваційного проєкту, який триває з 2021 року.

Related Posts