Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Уряд Польщі нарешті відреагував на блокаду кордону з Україною

Міністерство інфраструктури Польщі в понеділок повідомило, що звернулось до України з пропозицією для врегулювання блокади на кордоні, яку три тижні організовують польські перевізники.

Про це йдеться в повідомленні міністерства, передає Black Sea News.

Польській міністр інфраструктури Анджей Адамчик звернувся до віцепрем’єра Олександра Кубракова з проханням скасувати обов’язкову реєстрацію в системі “єЧерга” транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС і розвантажені на прикордонних переходах Зосін – Устилуг та Нижанковичі – Мальховіце.

“Це спричинило значне збільшення часу очікування для транспортних засобів, зареєстрованих у ЄС, які повертаються з України без вантажу, щоб перетнути українсько-європейський кордон”, – пояснив Адамчик, додавши, що, на думку протестувальників, ця система “дозволяє нерівноправне ставлення щодо українських та польських перевізників”.

Польські перевізники погрожують заблокувати всі пункти пропуску на кордоні
Також очільник Мінінфраструктури Польщі звернувся до комісара ЄС з питань транспорту Адіни Валеан з проханням створити спільний комітет для аналізу впливу угоди про лібералізацію транспортних перевезень з Україною (“транспортний безвіз”) на ринок автомобільних перевезень ЄС.

Нагадаємо, що скасування цієї угоди є головною вимогою польських протестувальників.

Із 6 листопада на трьох пунктах перетину кордону Польщі з Україною триває акція протесту польських перевізників, які пропускають по кілька автомобілів на годину. Минулого тижня почалась блокада ще одного пункту пропуску – “Медика-Шегині”. 

У польській опозиції розповіли, що думають про блокаду кордону з Україною
Протестувальники вимагають, серед іншого, запровадження комерційних дозволів для українських компаній на перевезення вантажів, за винятком гуманітарної допомоги та постачання для української армії; призупинення дії ліцензій для компаній, які були створені після початку війни в Україні, та їхньої перевірки.

Фермери блокують прикордонний перехід у Медиці на Прикарпатті з 23 листопада. З понеділка блокада має стати цілодобовою і триватиме до 3 січня 2024 року.

Related Posts