Аналітика Новини Міжмор'я Польща

Польща: з квітня повертається 5% ПДВ на харчові продукти

Знижена ставка ПДВ на основні продукти харчування діє з 1 лютого 2022 року. Її запровадили, коли річний рівень інфляції становив 9,2 відсотка, передає Польське радіо.

Людвік Котецький, член Ради монетарної політики, заявив, що повернення п’ятивідсоткової ставки податку на додану вартість (ПДВ) на продукти харчування не повинно призвести до значного зростання цін. За його словами, підвищення ПДВ не матиме істотного впливу на інфляцію.

В ефірі Першого каналу Польського радіо у четвер уранці, 28 березня, Людвік Котецький підкреслив, що цінова війна між великими торговими мережами поглине частину вищого податку на додану вартість.

«Ми можемо не відчути підвищення, зокрема, тому, що інфляція в березні, ймовірно, становитиме нижче 2,5 відсотків. Можна сказати, що ми вже фактично не відчуваємо цієї інфляції», — зазначив Котецький.

Знижена ставка ПДВ на основні продукти харчування діє з 1 лютого 2022 року. Її запровадили, коли річний рівень інфляції становив 9,2 відсотка. Із 1 квітня 2024 року у Польщі, однак, повертається п’ятивідсоткова ставка ПДВ.

Related Posts