Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я

Грузія: затримання опозиційного блогера та жорстокі арешти на протестах

Військовий блогер і учасник протестів Уча Абашидзе був затриманий у четвер, 9 травня, після обшуку в його квартирі, — повідомляють ЗМІ. Поліція жорстоко затримувала демонстрантів. Ще двох активістів побили «невідомі», передає Польське радіо.

Уча Абашидзе — військовий блогер, який інормував, серед іншого, про російську агресію проти України. За даними ЗМІ, його арешт пов’язаний із причетністю до акції протесту проти так званих «іноземних агентів».

У МВС стверджують, що вилучили у Абашидзе зброю та опублікували відео, на якому видно гвинтівки та боєприпаси. Водночас родичі блогера повідомили, що більшість зброї, якою він володіє, є страйкбольна, тобто пневматична зброя. Абашидзе законно володіє двома одиницями вогнепальної зброї.

«Уча — голова федерації страйкболу, забрали всі іграшки», — розповів брат затриманого активіста. Адвоката на обшук не пустили.

Як пише Newsgeorgia.ge, блогера звинуватили в незаконному зберіганні вогнепальної зброї. Пізніше в МВС повідомили, що за фактом кібератак на сайти держустанов розпочато розслідування, що й стало причиною обшуку в будинку Абашидзе.

Демонстранти зібралися перед квартирою блогера на знак солідарності, а потім пройшли вулицею Чавчавадзе, перекривши її. За свідченнями очевидців, поліція влаштувала там жорстокі арешти. Кількість затриманих поки невідома.

Також у ЗМІ з’явилися повідомлення про ще двох побитих «невідомими» активістів.

Останніми днями було кілька подібних нападів на учасників протестів і представників опозиції. За даними ЗМІ, це могли бути хулігани, найняті владою. Подібні ситуації були під час протестів в Україні. Там найманих качків називали «тітушками».

Related Posts