Інші Позиція Співробітництво Християнська Європа

Прем’єр Угорщини отримав “диктаторські” повноваження

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан отримав надзвичайно великі повноваження та офіційні права керувати державою за допомогою власних указів. 30 березня парламент країни проголосував за розширення влади прем’єра на час надзвичайного стану, у зв’язку з пандемією коронавірусу Covid-19. Про це  повідомляє угорське видання Origo.

Законодавчий орган Угорщини на дві третіх складається з представників правої партії “Фідеш”, яку очолює сам Віктор Орбан. Таке екстраординарне рішення було прийняте 137 голосами членів парламенту проти 53, які відмовилися голосувати “за”. Після введення в дію рішення парламенту, Орбан отримує право керувати країною одноосібно, а підконтрольний йому уряд матиме можливість подовжити надзвичайний стан, без потреби схвалення парламенту.

Цей законопроєкт був потрібний для продовження терміну “закінчення надзвичайної ситуації” через коронавірус, і в будь-якому випадку передбачає, що  законодавчий орган країни не збиратиметься в 2020 році. Надзвичайна ситуація в Угорщині також передбачає, що місцеві органи не можуть бути розпущені. А тимчасові вибори чи плебісцити не проводитимуться. Окрім того, передбачено покарання за порушення епідеміологічних заходів, які варіюватимуться аж до тюремного ув’язнення.

Раніше, 29 березня угорські правозахисні організації, зокрема, Гельсінська спілка з прав людини, закликали уряд внести в цей скандальний законопроєкт зміни, які міститимуть автоматичне закінчення терміну його дії. Інакше Орбан “матиме повністю необмежений мандат на управління” – застерігають правозахисники. “Поточний варіант законопроєкту фактично дає необмежений часом карт-бланш”, — заявила співголова Угорської Гельсінської спілки з прав людини Марта Пардаві.

Нагадаємо, що 11 березня уряд Угорщини оголосив надзвичайний стан з метою боротьби з поширенням коронавірусу. А угорського прем’єра Віктора Орбана й раніше неодноразово звинувачували у диктаторських замашках. Зокрема, глава МЗС Люксембургу Жан Ассельборн в інтерв’ю німецькому виданню Der Tagesspiegel, назвав прем’єра Угорщини Віктора Орбана диктатором. А в ході саміту “Східного партнерства” у 2015 році глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, вітаючи прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, назвав його диктатором і дав дружнього ляпаса.

Related Posts