Молдова/Румунія

Румунія надасть 15 млн. євро на захист навколишнього середовища в Молдові


Румунія надасть 15 млн. євро на проекти, спрямовані на охорону навколишнього середовища, адаптацію до кліматичних змін або скорочення викидів парникових газів, передає yam.md.

Процедура була розглянута вчора в Бухаресті на засіданні, в рамках якого обговорювалося впровадження третього Додаткового протоколу до угоди між Урядом Румунії і Урядом Республіки Молдова про реалізацію програми безоплатної технічної та фінансової допомоги в розмірі ста мільйонів євро. Відповідно до статті 2 протоколу, сума в розмірі 15 млн. євро буде спрямована на проекти в області охорони навколишнього середовища та адаптації до кліматичних змін, а також спрямовані на скорочення викидів парникових газів.

За даними Міністерства сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища, будуть профінансовані чотири проекти. Перший стосується усунення джерел прямого забруднення підземних вод шляхом ліквідації пошкоджених / занедбаних артезіанських свердловин і оцінки невикористовуваних колодязів, для їх консервації. Він буде реалізований державним підприємством «Гідрогеологічна експедиція Молдови». Загальний бюджет проекту складе 2,65 млн. Євро. В рамках проектів будуть проведені роботи по збереженню або ліквідації 900 артезіанських свердловин, розташованих на території 26 районів країни.

Другий проект, який становить 10 млн. євро, буде реалізований мерією міста Кишинів. Він являє рішення для адаптації до кліматичних змін басейну річки Бик. Третій проект стосується відновлення та збереження лакустичних екосистем в заплаві Нижнього Прута (Манта, Белеу), його загальна вартість складе 1,5 млн. євро.

Останній проект стосується скорочення викидів парникових газів шляхом поліпшення управління небезпечними відходами в Республіці Молдова. У зв’язку з цим, ДП «Центр управління небезпечними відходами» буде оснащений приміщеннями, призначеними для управління певними потоками шкідливих відходів, обладнанням, інструментами і транспортними засобами. У той же час буде впроваджена програма моніторингу та аналізу скорочення викидів парникових газів по секторах економіки. Загальна вартість проекту становить близько 955 тис. євро.

Related Posts