Балтія НАТО

У Латвії розміститься штаб Північної дивізії НАТО


Міністри оборони Естонії, Латвії та Данії підписали в Брюсселі угоду про взаєморозуміння з питання формування Штабу Північної дивізії НАТО, що служить основою для роботи нового міжнародного штабу, передає Delfi.

Міжнародний штаб Північної дивізії (Headquarters Multinational Division North, HQ MND N) стане частиною військової структури НАТО і зв’яже військові частини і підрозділи нашого регіону з вищою структурою управління альянсу.

Головним завданням Північної дивізії стане управління військовими операціями в своїй сфері відповідальності. З цією метою штаб приступить до планування і керівництва військовими операціями, планування та інтегрування діяльності доданих для посилення регіону частин і підрозділів НАТО, а також до організації на рівні штабів навчання відповідно до державних і натовських планів оборони.

На церемонії підписання міністр оборони Луйк зазначив швидку і злагоджену співпрацю оборонних структур трьох країн щодо формування Північної дивізії.

“Завдяки формуванню Північної дивізії ми досягнемо нового рівня в нарощуванні потенціалу реагування НАТО, протидії загрозам, яким піддається наш регіон. Потенціал стримування альянсу, а також його здатність нас захистити істотно зміцняться зі створенням Північної дивізії”, – заявив міністр оборони Луйк.
Державами-засновниками Північної дивізії є Естонія, Латвія і Данія. Відділення штабу дивізії в мирний час розмістяться, в основному, в Адажі (Латвія) і в Каруп (Данія). Від Естонії в діяльності штабу передбачено участь не менше 15 військовослужбовців Сил оборони. Першим начальником штабу Північної дивізії стане генерал-майор Збройних сил Данії.

Штаб Північної дивізії відкриється 8 березня в Латвії, – в Адажі; первинної оперативної готовності штаб досягне в першому півріччі 2019 року; повна оперативна готовність буде забезпечена протягом декількох років.

Крім держав-засновників, до діяльності Північної дивізії будуть залучатися також збройні підрозділи інших союзників, і, перш за все, країн, що забезпечують військову присутність союзницьких підрозділів в нашому регіоні. Після того, як штаб розпочне роботу, ми очікуємо підключення до неї також і регіональних партнерів.

Related Posts