Молдова/Румунія

Додон представить в Мюнхені концепцію зовнішньої політики Республіки Молдова


Президент Ігор Додон оголосив, що в рамках Мюнхенської конференції з безпеки, в якій беруть участь ці дні, представить “концепцію збалансованої зовнішньої політики”.

Ця концепція заснована на принципі постійного нейтралітету Республіки Молдова, передає point.md.

“Ми розробили досить серйозний документ, і протягом останніх декількох місяців обговорювали цей проект, в цілому, і в Москві, і у Вашингтоні, Парижі, Берліні, Відні. Я особисто обговорював цей проект і з Путіним, і з Макроном, Меркель, Трампом. Ця концепція буде представлена ​​в п’ятницю або суботу в Мюнхені. Інтерес великий”, – заявив президент в ході передачі” Acces direct “на телеканалі NTV Moldova.

За словами Ігоря Додона, за останні десять років вперше голова держави запрошений на Мюнхенську конференцію з безпеки, в якій беруть участь десятки голов держав і урядів, які представлятимуть всі важливі держави в світі.

Голова держави зазначив, що намітив 6-7 двосторонніх зустрічей з головами держав та представниками різних установ. “У тому числі з європейськими комісарами, з якими необхідно поговорити про ситуацію в Республіці Молдова і про те, що буде після виборів 24 лютого, в залежності від результатів” – заявив президент.

Ігор Додон зазначив, що представить свою позицію щодо зовнішньої політики в рамках круглого столу. “Я просуваю принцип збалансованої зовнішньої політики. Що це означає? Ми зберігаємо відносини з Європою, підписані нами угоди, розробляємо ці угоди, але відновлюємо стосунки з Росією, не робимо антиросійських або антиєвропейських або антиамериканських дій “, – зазначив голова держави.

Крім того, президент заявив, що в найближчі тижні у нього може відбутися робочий візит до Туреччини, в ході якого він обговорить з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом деякі проекти для Республіки Молдова.

Related Posts