Грузія/Вірменія

Голова МЗС Грузії: без безпечного Чорного моря не буде безпечної Європи

Безпечна Європа не може існувати без безпечного Чорного моря. Про це міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані заявив на полях Мюнхенської конференції. Голова МЗС виступив з промовою на заході, присвяченому питанням безпеки на Чорному морі, повідомляє Грузія online.

Залкаліані акцентував увагу на необхідності посилити роль НАТО в регіоні. За його словами, зміцнення позицій Північноатлантичного альянсу в Чорноморському басейні сприятиме встановленню миру і стабільності. Грузія, запевнив глава МЗС, з ентузіазмом підтримає таку активність НАТО. При цьому міністр підкреслив, що сильні і надійні партнери на Чорному морі важливі і для самого альянсу, оскільки Москва намагається посилити свою гегемонію в регіоні.

«Нікого не повинно дивувати, що НАТО особливо турбує анексія Росією Криму, криза, який вона створила в Східній Україні і в Азовському морі. Все це робить очевидним стратегію Росії: використовувати силу для досягнення своїх політичних цілей за рахунок інших суверенних держав регіону. Очевидно, що мета Росії – залякати союзників Заходу в регіоні і створити нові розділові лінії і так звані «сфери впливу в Європі», – заявив Залкаліані.

Голова МЗС нагадав, що ще до України і Криму повномасштабна гібридна війна велася проти Грузії. «Уже тоді було очевидно, що Росія не має наміру миритися зі світовим порядком, заснованим на якихось правилах і готувалася повернути втрачену домінантну позицію в регіоні. Неоголошена війна, що тривала протягом майже двох десятиліть продовжилася прямим збройним нападом у 2008 році на два грузинські регіони, які як і раніше окуповані », – додав міністр закордонних справ.

Related Posts