Аналітика Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

«Ми схвильовані тим, що бої можуть досягнути Одеси» – Наталія Гаврилиця в інтерв’ю CNN

В інтерв’ю американському телеканалу CNN прем’єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця розповіла про загрозу Молдові у разі просування військ РФ на південно-захід України та до Одеси, економічної кризи та згуртованості молдавського суспільства, передає nokta.

Наталя Гаврилиця розповіла CNN про політику євроінтеграції Молдови, зазначивши, що на останніх виборах люди «масово голосували за проєвропейський шлях, розвиток демократичних інституцій, повагу до людських прав».

«Набуття статусу кандидата в ЄС — велика перемога для Молдови, на яку люди довго чекали. Але, на жаль, це сталося в настільки складному регіональному контексті, і в такий жахливий час для України», – додала прем’єр-міністр.
Гаврилиця сказала, що, як і більшість людей у ​​всьому світі, мешканці та керівництво Молдови були шоковані російським вторгненням 24 лютого.
«Нам потрібно було дуже швидко впоратися із потоком біженців. Звичайно, ми готувалися до непередбачених ситуацій та розробляли плани, але не розглядали цю ймовірність як високу», – заявила вона.

Проте, зазначає Гаврилиця, товариству Молдови вдалося «продемонструвати зразкову згуртованість» на тлі кризи біженців та інших викликів, з якими зіткнулася країна після початку війни.

“Молдова не лише допомогла половині мільйона українців проїхати через країну, але й прийняла найбільший відсоток біженців на душу населення”, – нагадала прем’єр-міністр.

Відповідаючи на запитання про те, наскільки великою є загроза нападу Росії на Молдову, Гаврилиця заявила, що зараз це «гіпотетичний сценарій».

«Звичайно, ми схвильовані. Це ризик, зараз це гіпотетичний сценарій. Ми турбуємося, що бойові дії можуть просунутися далі на південно-західну частину України, у бік Одеси — особливо з огляду на присутність російських військ на території придністровського сепаратистського регіону. Ми робимо все можливе, щоб зберегти мир та стабільність і не допустити поширення бойових дій», – сказала прем’єр-міністр.

Гаврилиця також заявила, що якщо Росія може розпочати війну у порушенні всіх міжнародних правил та анексувати території іншої країни, то ніхто не може почуватися в безпеці.

Прем’єр-міністр також прокоментувала економічні наслідки війни для Молдови.

«Війна торкнулася Молдови та її економіки сильніше, ніж інші країни, за винятком України. Ми бачили дуже високу інфляцію, у червні вона становила 32%. Ми продовжуємо бачити зростання цін на енергію — вони зросли у шість разів після приходу до влади нинішнього уряду рік тому», — сказала Гаврилиця.
Вона уточнила, що якщо середнє споживання енергії однією сім’єю в Європі коштує їй 5% від доходу, то Молдові до війни ця цифра становила 15%. Зараз, при шестиразовому зростанні цін, «ціни виявилися вищими за будь-який розумний рівень доступності».

“Але ми сподіваємося, що наше суспільство, наші люди досить сильні, щоб витримати цей складний час”, – сказала Гаврилиця.

Вона зазначила, що навіть після того, як Молдова прийняла велику кількість біженців, опитування показують, що 85% громадян готові прийняти ще більшу кількість.

“Це змушує мене мислити оптимістично про мудрість наших людей”, – заявила прем’єр-міністр.

Related Posts