Балтія Грузія/Вірменія НАТО Співробітництво

Зурабішвілі обговорить євроатлантичну інтеграцію Грузії з президентом Литви

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі прибула в Литву з офіційним візитом. Про це повідомляє прес-служба адміністрації глави держави., передає Новини-Грузія.

Увечері 6 березня в аеропорту Вільнюса Зурабішвілі зустрічав міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс. Пізніше у своєму твіттері міністр опублікував фото з аеропорту і на грузинській мові привітавши Зурабішвілі.

«Ласкаво просимо до Вільнюса, пані президент. Між народами Литви і Грузії існує особливий зв’язок. Ми твердо підтримуємо Грузію на її європейському та євроатлантичному шляху », – написав Лінас Антанас Лінкявічюс.
Як відзначають в прес-службі Зурабішвілі, посилення підтримки процесу європейської та євроатлантичної інтеграції Грузії і мобілізація партнерів в цьому напрямку – головні цілі візиту президента в Литву.
В рамках офіційного візиту Зурабішвілі проведе зустрічі з президентом Литви Далею Грібаускайте, прем’єр-міністром Саулюсом Сквернялісом і головою литовського Сейму Вікторасом Пранцкетісом.

Необхідно відзначити, що Пранцкетіс очолював делегацію, що являла Литву на інавгурації п’ятого президента Грузії. На церемонію, що проходила 16 грудня в Телаві, з Вільнюса прибуло сім чоловік. Ні президент, ні прем’єр Литви в делегацію не входили. Одночасно, необхідно відзначити, що Даля Грібаускайте стала першим європейським лідером, який привітав Зурабішвілі з перемогою на виборах президента Грузії в другому турі – в твіттері вона звернулася до Зурабішвілі 29 листопада, коли процес підрахунку голосів ще не був завершений.

Посол Грузії в Литві Хатуна Салуквадзе зазначила той факт, що один з перших офіційних закордонних візитів президента Грузії відбувся в Вільнюс. За її словами, це свідчить про безпрецедентно високі рівні відносин між двома державами.

«На зустрічах президента мова зайде про всі стратегічні напрямки. Литва є нашим стратегічним партнером, і у нас є взаємна підтримка з усіх актуальних напрямків. В ході зустрічі двох президентів мова зайде про подальше поглиблення процесу європейської та євроатлантичної інтеграції Грузії … Звичайно ж, на зустрічі президентів розмова також торкнеться російсько-грузинського конфлікту та ситуації в окупованих регіонах », – сказала Салуквадзе в інтерв’ю Громадському телебаченню.

До складу делегації на чолі з Зурабішвілі входять міністр оборони Грузії Леван Изора, заступник міністра закордонних справ Лаша Дарсалія, керівник групи дружби з литовським парламентом, депутат парламенту Бека Одішарія, заступник глави адміністрації президента Кетеван Махарашвілі.

Відомо, що в рамках візиту міністр оборони Литви Раймундас Каробліс і його грузинський колега підпишуть декларацію про кібербезпеку.
«З Литвою у нас дуже активна співпраця в сферах оборони і безпеки. Кібербезпека представляє один з найважливіших компонентів. Документ, який підпишуть міністри оборони Грузії і Литви, передбачає ще більшу активізацію співпраці в напрямку кібербезпеки, ідентифікації існуючих загальних викликів і небезпек, ще більшу активізацію спільної позиції для їх нейтралізації », сказала Салуквадзе.

Візит президента Грузії в Литву завершиться 8 березня.

Грузія і Литва встановили дипломатичні відносини 16 вересня 1994 року. Країни співпрацюють у сферах економіки, культури, освіти, сільського господарства, охорони здоров’я.

У травні 2018 року в грузинську мову офіційно ввели нову назву Литви – Ліетува (Lietuva). Рішення називати Литву по-новому представляє собою відповідний жест з боку департаменту державної мови Грузії на те, що з 3 травня цього року в литовську мову впроваджено автентичну назву Грузії – Сакартвело (Sakartvelo). Таким чином, Литва стала першою країною, яка стала використовувати назву «Сакартвело» щодо Грузії.

Related Posts