Грузія/Вірменія Міжмор'я Молдова/Румунія Про Україну Співробітництво

Україна, Молдова та Грузія стала частиною регіонального проекту вартістю понад 13 млрд євро

У спробі поліпшити економічне зростання в країнах Східного партнерства Європейська комісія і Всесвітній банк розробили план дій для інвестицій в транс-європейської транспортної мережі (TEN-T) за допомогою пріоритетних проектів у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Республіці Молдова та Україні.

За даними Європейської комісії (ЄК), реалізація цих проектів до 2030 року, буде коштувати близько 13 млрд євро і передбачає будівництво 4.800 кілометрів доріг і залізниць, шести портів і 11 логістичних центрів, а також аеропортів і пунктів перетину кордонів, пише Point.md.

Проекти, включені в план інвестицій, були визначені з країнами Східного партнерства та за участю міжнародних фінансових інститутів. Пріоритетні інвестиції включають в себе як короткострокові проекти, які будуть завершені до 2020 року, так і довгострокові проекти, спрямовані на поліпшення транспортних зв’язків в рамках TEN-T до 2030 року.

Найбільші інвестиції заплановані для України (близько 4,45 млрд євро) і Грузії (3,4 млрд євро).

У Молдові буде реалізовано 17 проектів на загальну суму 917 млн ​​євро, з яких більшість (12) будуть пов’язані з будівництвом доріг. На ці цілі передбачено близько 787 мільйонів євро.

Більш того в Кишиневі, Бельцях та Джурджулештах будуть створені три логістичних центри, що потребують інвестицій в розмірі 106 мільйонів євро.

Згідно з документом, до 2020 року повинні бути реалізовані сім проектів на суму 401 млн євро.

Однак ключовим елементом плану інвестицій було проведення реалістичної оцінки витрат необхідних для реалізації цього плану. Тобто оцінку фіскального простору кожної країни, її здатності використовувати кошти і виділяти кошти з національного бюджету.

Документ показує, що Республіка Молдова має найвищі обмеження серед шести держав, як щодо можливостей реалізації, так і бюджетного фінансування таких проектів

Related Posts