Грузія/Вірменія

Опозиційні партії починають збір підписів з вимогою перейти на пропорційну виборчу систему

25 опозиційних партій Грузії, в тому числі, Єдиний національний рух, Європейська Грузія, Нові праві, Рух за розвиток, Республіканці, Лейбористи і Вільні демократи починають збирати підписи з вимогою переходу на пропорційну виборчу систему до 2020 року. З цією метою вони провели сьогодні зустріч в готелі «Тбілісі Маріотт» і підписали спільний меморандум, передає Грузія Online

Перед зустріччю член Політичної ради Єдиного національного руху, колишній кандидат в президенти від Об’єднаної опозиції Григол Вашадзе розмовляв з представниками ЗМІ і заявив, що 25 партій зібралися разом з тією ідеєю, що виборча система в Грузії повинна стати більш демократичною.

За його словами, опозиційний спектр повинен роз’яснити суспільству, що «питання охорони здоров’я, освіти і соціально-економічні питання безпосередньо пов’язані з тим, щоб наша виборча середовище стало більш демократичною, і щоб ми перейшли на 100% -у пропорційну систему».

«Пропорційна система категорично виключає повторення одноосібного або однопартійного правління в Грузії, вона гарантує те, щоб ми більше в прискорених темпах досягли наших зовнішньополітичних цілей», – заявив Григол Вашадзе.

Коментуючи значення переходу на пропорційну виборчу систему, представник Європейської Грузії Гігі Угулава заявив, опозиція зможе зібрати понад мільйон підписів з вимогою зміни виборчої системи, що змусить владу, «пояснювати своєму населенню, що якщо якесь добро є в 2024 році, чому немає цього добра у 2020 році? ».

«Владі доведеться змінити систему, яка породжує конституційна більшість, яка вже стала прокляттям для нашої країни. Владі доведеться змінити систему, яка викликає зубожіння нашого населення, ерозію демократію, корупцію, непотизм і всі біди », – заявив Гігі Угулава і додав, що« будь-які парламентські вибори повинні проводитися за пропорційною системою ».

Відповідно до Конституції Грузії, Конституція може бути переглянута за конституційним законом, проект якого може бути представлений більшою половиною повного складу депутатів Парламенту або не менш як 200 000 виборців.

Доповідачами з питання в Парламенті від опозиції будуть один з лідерів «Нових правих» Мамука Кацитадзе і представник «Вільних демократів» Олександр Барамідзе.

За словами Мамукі Кацитадзе, «збереження мажоритарної системи в Грузії – це каліцтво». «Вона несправедлива, і вона дає можливість вкрасти голоси … Ми зустрінемо виборця до 2020 року зі справедливою виборчою системою», – заявив він.

Як заявив Олександра Барамідзе, опозиція намагатиметься зібрати якомога більше підписів, щоб «виборча система Грузії стала дійсно демократичною і справедливою». Він також висловив надію на підтримку процесу з боку громадянського суспільства та міжнародного співтовариства.

Related Posts