Грузія/Вірменія Співробітництво

Євросоюз в своєму звіті відзначив прогрес Грузії в процесі здійснення порядку денного реформ

«Грузія в 2018 році підтвердила тверде прагнення до політичної асоційованості та економічної інтеграції з Європейським союзом, що було підкреслено на зустрічі високого рівня уряду Грузії і єврокомісаріву листопаді» – йдеться в опублікованій сьогодні третій доповіді про здійснення Грузією процесу угоди про асоціацію, передає Грузія Online.

Згідно зі звітом, країна підтвердила суттєвий прогрес у виконанні зобов’язань за угодою про асоціацію.

Як наголошується в прес-релізі Представництва ЄС в Грузії, звіт присвячений виконанню зобов’язань за угодою про асоціацію з Євросоюзом. Звіт відображає минулорічний період від засідання Ради асоціації ЄС-Грузія до чергового засідання Ради, яке відбудеться в Брюсселі 5 березня 2019 року. У звіті підкреслюється, що безперервна законодавча реформа і суворе дотримання правил і впровадження стандартів (відповідно до угоди про асоціацію) мають вирішальне значення для громадян Грузії та дозволяють їм повною мірою скористатися тісними відносинами ЄС і Грузії.

За словами верховного комісара ЄС, віце-президента Єврокомісії Федеріки Федеріка Могеріні, існуючі прекрасні відносини між ЄС і Грузією за останній рік ще більш зміцнилися.

За оцінкою єврокомісара з питань розширення і політики сусідства Йоханнеса Хана, здійснення угоди про асоціацію привносить позитивні результати для громадян Грузії та ЄС.

За інформацією Представництва ЄС в Грузії, в третьому звіті про реалізацію угоди про асоціацію оцінюється хід виконання «Порядку денного асоціації» в процесі реалізації після засідання Ради асоціації 5 лютого 2018 року. В цілому, в угоді про асоціацію, включаючи угоду про зону вільної і всеосяжної вільної торгівлі (DCFTA), виконання зобов’язань було завершено в узгоджені терміни. За минулий рік Грузія зміцнила свої демократичні інститути в рамках процесу конституційної реформи та реформи системи державного управління.

Згідно зі звітом, президентські вибори пройшли в конкурентному середовищі, але були деякі недоліки. Менші успіхи були досягнуті в реформуванні сектора правосуддя, але залишаються виклики для зміцнення досягнутих результатів і подальшого прогресу в цьому напрямку. У зв’язку з цим варто згадати, що четверта хвиля законодавчих реформ почалася після створення платформи для реформи правосуддя, якою керував парламент.

Крім того, в доповіді наголошується, що в минулому році виповнилося 10 років з моменту початку конфлікту між Росією і Грузією. ЄС як і раніше повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів. Готовність ЄС вирішити конфлікт мирним шляхом, як завжди, тверда, як це було продемонстровано в роботі Місії спостерігачів ЄС і спеціального представника ЄС з кризи на Південному Кавказі і в Грузії.

Згідно зі звітом, Грузія як і раніше є важливим партнером Євросоюзу в боротьбі з тероризмом і міжнародною організованою злочинністю. Грузія також бере участь в місіях і операціях під егідою ЄС, які сприяють підвищенню стійкості країн світу і зміцнюють роль ЄС як гаранта глобальної безпеки.

Звіт «Про здійснення Грузією процесу асоціації з ЄС» був опублікований сьогодні.

Related Posts